În timp ce ministrul Justiției vede care e treaba cu Kovesi, România este brăzdată de știri banale care nu mai stârnesc nicio emoție. Poate un pic de râs și o amăreală care te lasă rece în câteva minute: ”dă-i, mă, în mă-sa, toți sunt niște hoți”. Ia, să vedem cu ce ne-am distrat zilele astea.
O casă din Bistrița a fost furată cu totul. Dar cu totul, oameni buni. Au mai lăsat doar fundația, un perete de interior și o fereastră pe care poți să te uiți din ce poziție vrei de acum înainte. Casa a fost furată săptămâni în șir, dar nimeni nu a văzut nimic, nu a auzit nimic și, mai ales nu i-a sunat pe proprietarii absenți să le zică ce se întâmplă.
La Petrila, primarul se roagă de locuitori să aducă înapoi niște copaci pe care primăria i-a plantat în primăvara asta. Copacii au costat câteva mii de lei și oamenii de la primărie speră c-au fost luați de locuitori să-i pună în fața blocului. Viceprimarul le-a cerut să aducă copacii înapoi până luni la prânz, dar nu s-a sesizat nimeni.
În capătul celălalt de țară, la Galați, o comună face parc în afara localității, la doi kilometri. 100 de mii de euro. O comună vecină dă 150 de mii de euro pe broșuri să promoveze o pădure din apropierea localității. 150 de mii de euro.
Ce treabă are asta cu doamna Kovesi? Nu musai cu munca ei, că unele dosare ar putea rezulta și de aici. Legătura vine dintr-un studiu publicat de revista Nature. Studiul se face de ani buni în câteva zeci de țări și vrea să vadă modul în care corupția șlefuiește caracterul moral al națiunii.
Cum se procedează? Teribil de simplu. Oamenii de ici și de colo sunt invitați să dea cu zarul, fără ca nimeni să se uite la ei. Apoi trebuiau să le comunice organizatorilor cât au dat prima dată și funcție de număr primeau o sumă de bani, cu excepția cifrei șase. Calculele matematice spun că, dacă toți ar fi fost corecți, media cifrelor era de 2,5, iar dacă toți erau mincinoși, media era de 5.
Apoi calculul se raporta la indexul de corupție din țările respective. Iar cercetătorii au constat că, cu cât mai coruptă țara, cu atât mai mare cifra de zar raporată. În țările cu corupție mică, media a fost mai aproape de 2,5.
Astfel, ei au stabilit o legătură directă între gradul de corupție și modul de comportament al cetățenilor. Nu numai că aceasta este dăunătoare pentru nivelul de trai general, dar are marele păcat să-i transforme și pe cetățenii obișnuiți în hoți. Nu pe toți, dar mediile cresc.
Și acum uitați-vă în jurul vostru. Indexul de corupție al României este 48 din 100, locul 57 în lume din 176. Așadar, suntem în jumătatea cu cei mai corupți. Și, paradoxal, arătăm mai rău decât acum zece ani, chit că în ultima vreme a fost răscolită întrega clasa politică. Dar, la noi, măcar se vede putregaiul în toată splendoarea sa.
Înapoi însă la doamna Kovesi. Zilele astea se vorbește cu asupră de măsură despre demiterea ei. Sau demisia. Cred c-ar fi cea mai mare bucurie a clasei politice și nu numai în dispariția ei. Dar nu vorbim de ea personal. Vorbim de un sistem.
Bun, rău, cu greșeli cu exagerări sau amnezii, DNA-ul a supus la întrebări un mod de-a fi. Micile știri cu furturi nu sunt întâmplătoare. În România, poți să furi o casă în tăcere pentru că nimeni nu se opune. Și ai curaj să o faci pentru că toate mărimile în jurul tău par că fură. De la polițist, la primar, la RAR, la spital, mereu dai o șpagă. Și este în cultura ta să fii atins la buzunar. Iar cu cât liderii noștri sunt mai corupți și poporul îi urmează.
Mulți ar vrea să ne întoarcem la momentul în care DNA nu te atingea nici cu o floare. Și să nu credeți că e vorba de Kovesi. E vorba de tot ce reprezintă ea. Preferabil, pentru mulți, ar fi să nu mai existe nimeni la fel, pentru că strică mersul firesc al lucrurilor de pe aici. Adică nu te mai lasă să umfli cifrele de pe zarul acela. Și te confrumtă cu tine însuți.
Așa că, dacă, aparent, în fiecare zi crezi că e vorba de Kovesi, te înșeli. E vorba de o stare de lucruri mult mai profundă. Aia care de ani de zile te-a împiedicat să ai parte de școli, străzi și spitale. Vezi cine nu le-a făcut și o să ai un răspuns corect la ce te doare.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!