Doi primari, două capete de Românie, unite însă de Dunăre, două moduri de a vedea viața. Unul face steag la comună și se plânge că ai lui sunt prost plătiți în Europa. Celălalt face un tur de oraș, vede că ai lui aruncă gunoaie în stradă, îi fotografiază și-i face de rușine în toată țara.
Care are dreptate și ce e de ales dintre cele două viziuni?
Primarul din Berteștii de Jos, Costel Capbun, și-a pus localitatea pe o listă de comune care au primit un aviz de la guvern să aibă steag. Steagul are ce-i mai bun prin comună: Dunărea, care-i aproape și un parc precum Delta Dunării. Domnul Capbun crede că o autostradă în zonă i-ar fi de folos că ar deschide fabrici și nu ar mai pleca lumea din sat. Și oricum România e năpăstuită că se muncește de trei ori mai ieftin ca în Polonia.
În comună este apă curentă, dar nu și canalizare. 125 de ani i-ar trebui comunei să strângă banii de canalizare. Banii or să vină, poate, de la Uniunea Europeană că de la noi nu e cum. Aceeași Uniune care e înjurată de dimineața până seara că stă cu ochii pe noi și care ne marginalizează.
În aval, la câteva sute de kilometri, la Moldova Nouă, un fost afacerist, Adrian Torma, își face de rușine concetățenii pe Facebook.
”Am rămas consternat de lipsa de bun-simt si buna creștere a unor cetateni.
Este foarte ușor sa dam vina pe vecini cand de fapt toti suntem vinovați pentru modul jalnic in care arată orașul din punctul de vedere al curățeniei.
Am atașat câteva poze care vorbesc si de la sine, dar va ajut sa le înțelegeți:
– doamna din imagine (Bl. 2, Sc. 2, etaj 1) arunca o oala plină cU tăiței si resturi alimentare pe geam …. incredibila nesimtirea doamnei si nu cred ca este singura;
– in parcarea de la Bl. 8 un cetățean si-a curățat teracota si cu aceeași nesimțire a aruncat in parcare deșeurile. Nici aici nu cred ca este singurul.
– tot la Bl. 8 între doi arbori am găsit sarma pusă pentru a atârna rufele. Un alt act de barbarism si lipsa de educație. Si nu este singurul loc.
– la garajele de lângă Bl. 47 un cetățean „gospodar” si-a golit butoiul de varza in zona verde. Si nu este singurul nesimțit
– si maxima zilei: un ” țaran” care din lipsa de creier a aruncat o coaja de banana pe aleea de la blocul 24 pe jos, cand la 10 metri avea cos pentru gunoiul menajer.”
Cum explică toate astea?
Adrian Torma spune simplu: ”am primul oraș de la Dunăre, în România, și nu-mi convine că vasele de croazieră opresc în Serbia și nu la noi.” El vrea ca toată lumea să înțeleagă că în oraș trebuie să fie brici ca străinii să facă popas aici cu banii lor. Torma nu așteaptă de la alții, vrea ca el să controleze lucrurile.
De unde să vină schimbarea? Din interior sau din exterior? Așteptăm să ne aducă alții bunăstarea sau facem minimul necesar? Și ne lăudăm cu un steag care să să ne facă mândri sau curățăm străzile și ne simțim bine, fără steag?
Steagurile sunt bune, dar nu esențiale: până la steag și mândrie locală trebuie să faci lucrurile impecabil. Și cred că asta te va face mândru. Și nu e nicio rușine dacă o țară întreagă te știe din cauza gunoiului și nu a steagului, dacă te-ai hotărât să faci curat.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!