După șase ani, momentul Anastase s-a repetat în Parlamentul României, în aceeași cameră, la Deputați. PSD a trecut legile de mărire a salariilor la medici, profesori și asistenți sociali, anunțând că în sală sunt 184 de deputați, când în realitate erau doar 153.
Adică cu vreo 10 la sută mai puțin decât era necesar să mărească salariile cu 15-20 la sută, așa cum au făcut. Zic eu că e un moment Anastase, dar este unul pe invers. Atunci, PDL se grăbea să taie niște pensii, acum PSD se grăbește să dea niște drepturi. Principiul șmecherie este același: votați că oricum lumea nu se prinde și noi avem puterea. Imaginile publicate de News.ro sunt mai mult decât elocvente.
Când i s-a zis de șmecherie, Liviu Dragnea a zis un fel de ba pe-a mă-tii. ”Manipulări”, a fost cuvântul de ordine. Și a continuat: „Ministrul muncii nu a făcut decât să asmută o categorie socială împotriva alteia sau din interiorul unei categorii sociale oameni cu funcții diferite.”
În Cameră se votează de ceva vreme, așa la mișto. Remus Cernea s-a plictisit să tot aducă dovezi că se fură la vot, dar acum îmi pare un pic altfel.
Ce-mi spune experiența. PSD este un partid bine organizat. Când are de trecut legi importante toată lumea este obligată să fie acolo, iar asta chiar este o lege vitală pentru campania electorală. Primul meu reflex este să spun că înadins, potrivit unei practici mai vechi, PSD a evitat să aducă oamenii. Știe că legea, laolaltă cu ce-au mai votat este inaplicabilă, așa că așteaptă ca votul să fie contestat. Cine o contestă, ălă e dușmanul. O fac liberalii? Se opun salariilor oamenilor. Este o situație dublu câștigătoare.
Dacă însă ar vrea realmente să treacă o să auziți în orele următoare de dorința de a repeta votul. Chiar sunt curios să văd dacă o vor face.
În ce privește chestiune de fond, o mărire a salariilor în educație și sănătate este posibilă. Doar că azi s-au mărit și pensiile la Senat. Mi-e teamă că astea împreună or să ducă la catastrofă. Sau la impozite mari, aplicate pe companii. Tot auziți că a crescut economia, dar înseamna asta automat și o creștere a bugetului statului? Pe hârtie, poate, dar se și colectează banii aceștia? Și nu cumva s-a votat dincolo de creșterae economică? Aveți aici calculul de azi.
Altfel, îmi place că cea mai mare mărire, de 25 la sută, a fost dată unor funcționari numiți politic, cei care conduc direcțiile de asistență socială. Oare de ce?
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!