Am văzut că de câteva zile, minți dintre cele mai luminate ale României au de împărtășit păreri legate de noile generații. Lumea oscilează între nenorocirea ce stă să vină, în ipoteză academicianului Pop și omenirea viitor de aur are, ipoteza lui Mircea Cărtărescu, cel care i-a dat cel mai important răspuns academicianului.
Ca să fim scrupuloși citatele sună cam așa:
Domnul Pop: ”Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”
Domnul Cărtărescu: ” … mie mi se pare că rareori a existat în lume atâta creativitate, atâta risipă de geniu științific, tehnologic și artistic ca astăzi. Nu cred că e bine să vedem doar pericolele noului fel de realitate (și post-realitate) în care trăim fără să înțelegem și speranțele de neimaginat altădată pe care ni le aduce.
Varianta domnului Cărtărescu îmi place mai tare, dar doar pentru că sunt optimist. De câte ori am fost la școală, însă, să-mi țin cursul de radio, i-am dat dreptate domnului Pop și îmi venea să mă dau cu capul de masă.
N-am nicio pretenție că știu unde va duce viitorul și nici nu am căderea să mă bag în dezbaterea celor doi. Dar cum îmi place să mă uit la știri, iată câteva dintre întâmplările cu copii din România care ne spun unde suntem. Că de asta putem fi siguri. Și până când cade drobul de sare, poate vedem ce putem face aici.
1.Guvernul reintroduce plata integrală a navetei pentru copiii din mediul rural. Aceasta fusese scoasă în urmă cu trei ani de guvernul PSD, care a stabilit parametri de cost. Asta pentru că firmele de transport, știind că plătește statul, îi spoliau pe oameni. Rezultatul? 35 de mii de copii au renunțat la școală.
2. Doi tineri minori îl omoară în bătaie pe un al treilea. Povestea ajunge publică pentru că cei doi au exact atâta minte încât să pună înregistrarea pe FB. Toată lumea trece însă cu privirea faptul că toți trei erau rupți de beți. Asta înseamnă că la peste 20 de ani de la adolescența mea, accesul copiilor la băutură nu a fost deloc restricționat. Și că e la fel de ușor să ai acces la alcool ca în zorii nebuni ai democrației. Posibil la fel la țigări și la jointuri.
3. 2500 de copiii se reped într-o sală în care încap 500 ca să-și vadă idolii de youtube. Adolescenți de care nimeni nu a auzit fac sute de mii de vizualizări într-o zi și au o influență uriașă asupra unei generații. Nu asta e problema. Ci faptul că eu și alte mii de părinți habar nu au ce spun oamenii ăia acolo. Zău că nu vă cred dacă îmi spuneți că-i urmăriți pe iRaphahell, itsAnca sau Vasco. Asta pentru că nu ne interesează sau nu avem timp.
Ce-mi spun mie lucrurile de mai sus? Că înainte de-a avea mari dileme legate de generațiile care vin, trebuie rezolvate câteva probleme lumești. Astea care ne arată că noi, adulții din România ne-am rupt de generațiile din urmă și că nici nu le protejăm, nici prea nu ne pasă ce fac ei acolo în lumea lor. Când o să înțelegem mai bine ce și cum li se întâmplă sau pur și simplu o să ne facem treaba de părinți, profesori sau politicieni, aș pune mână în foc că vom afla imediat dacă vine vreun dezastru sau epoca cea mai luminată a lumii.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Nu vreau sa dau vina pe nimeni. Vreau doar, ca profesor ce sunt de 34 ani,ca toate necazurile vin de la o „democratie” prost inteleasa!Dupa ’89 auzeam multi parinti care-mi replicau la vreo observatie referitoare la tinuta sau comportament al odraslei ca „ce vreti,doamna, acum e democratie !” Decalajul dintre copii s-a adancit,parintii le dadeau/dau tot ce n-avusesera ei,iar ei au crescut in ideea ca tot li se cuvine ! Fara sa a se gandi ca si tableta, si laptopul, si smartphonul au aparut ca rezultat al unei munci si studiu pe rupte de-a lungul timpului!Adevarat ca sunt mult mai spontani,mai descurcareti in domeniul tehnologiei digitale pentru ca au crescut cu ea ‘la nas’!Dar cam atat!Eu sunt profesor de romana si stiu ce spun:nu au nici curiozitatea de a deschide un link sa citeasca articolul,dar-mi-te lectura suplimentara! Ca urmare ,daca-i scoti din lumea lor si le ceri o simpla parere despre ceva …ii blochezi ! Ii pierzi !Cu atat mai greu este la teze pentru ca s-au dezobisnuit sa scrie !Si nu ma mir cand un coleg prof.de sport imi spune ca el nu intelege de ce sa stie fiica lui atata Eminescu sau Nichita Stanescu care aveau inspiratie doar cand erau morti de beti!Sunt si copii care vor sa invete pentru a-si construi viata!Prin urmare sunt de toate felurile!Dupa cum si padintii si profesorii sunt de toate felurile! Necazul mare este, insa, ca cei care conduc sistemul nu stiu ce vor s,si mai grav, NU CUNOSC SISTEMUL IN PROFUNZIMME !SUSPECTEZ CA N-AU FOST LA CATEDRA NICI O ORA IN VIATA LOR! MAI ALES LA TARA !Poate au fost doar in clasele speciale sau,mai rau,in strainatate unde eu am intalnit copii mult sub nivelul alor nostri .Si atunci?!