”Prima baie” trebuie făcută cu forța

România are cel mai bun internet din Europa, dar îl folosește de pe veceul din fundul curții. Dacă te uiți la datele statistice o să vezi că 35 la sută dintre locuințele din România au toaleta în curte și cam tot atâtea nu au duș.

Este exemplul cel mai bun care să-ți arate diferența de dezvoltare dintre stat și privat. De asta mă așteptam ca, atunci când statul ar putea oferi o astfel de oportunitate de a-ți aduce baia în casă, să nu o refuzi. Mai ales că ai internet și el deschide capul. Sau poate mă înșel.

Zilele trecue am vorbit la radio de inițiativa deputatei Aurelia Cristea de a organiza programul ”prima baie”.Inițiativa e mai curând banală, electorală. Și susceptibilă de numeroase întrebări: care sunt fondurile alocate, cine va avea dreptul, au voie și cei din satele fără canalizare, ce firme bagi în program, cum verifici dacă bonurile s-au folosit pentru baia personală. Și mai ales ce poți face cu 200 de euro. De asta mă așteptam ca inițiativa să fie blocată prin Parlament de către guvern care să arate că nu are astfel de fonduri.

Spre mirarea mea, inițiativa nu a fost bine receptată nici de public. Ne-am trezit cu următoarele mesaje.

”Păi ce să facem noi, dacă nu avem canalizare? Ne obligați să ne facem fosă ca să mai dăm 1500 de lei?”

”Asta este făcută în mod special de PSD ca să mărească impozitele oamenilor. Că după ce își pun instalații o să le ia impozite mai mari. E o capcană.” Într-adevăr, la casele cu instalații, impozitele sunt mai mari. Aveți aici o schemă de calcul dintr-o comunitate locală.

”Nu sunt de ajuns 200 de euro. Să-și facă deputata baie de 200 de euro.” 

M-am uitat pe site-urile importante de știri. Nu sunt opinii pasagere. Genul acesta de mesaje este omniprezent. Și înspăimântător. Și ca logică și ca argumentație.

Dacă nu ai canalizare, e bună și o fosă. Sunt tot felul de modele acum în care cheltuielile sunt adecvate. Impozitele vor fi mai mari, dar acum ele sunt inexistente. Nu poți refuza să faci baie pentru că mai dai 30 de lei pe an. Și, într-adevăr 200 de euro nu sunt de ajuns, dar e un început.

În ce privește prea des invocatul argument cu sărăcia, nu vă mai cred. Pentru că dacă aveți bani să scrieți pe net și să dați sms-uri de pe telefoane deștepte, atunci, încetișor vă faceți și casa. Și în loc să vă împrumutați pentru plasma de un metru, mai bine vă împrumutați pentru 10 metri de țeavă.

Cred că domna Cristea s-a grăbit. Întâi ar trebui să facă un program prin care să arate la școală numai băi mari cu apă și cu spumă. Cu multă apă caldă și spălat pe dinți. Să aleagă din filme toți actorii frumoși care fac baie și să-i arate la lume. Până când or să creadă că baia vine și cu ceva frumos în ea. Sau, cel puțin, să pună de două ori pe săptămână orele de educație pentru sănătate din școală. Poate află mai multe decât pe internet.

Foto: Dan Terteci, Adevărul

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la ”Prima baie” trebuie făcută cu forța

  1. Stefi spune:

    Un vecin si-a renovat casa, prilej cu care a amenajat si o baie dotata cu tot confortul. Si si-a mai construit si o buda noua in fundul curtii 🙂

  2. ramona spune:

    200€=900lei…mno,nu e mult da’ nici puțin..o baie funcționala(chiar și aia fără duș) nu stârnește invidia anturajului așa cum o face tableta primită de la Orange(la pachet cu un abonament,evident)..sau un telefon din ăla destept de la Vodafone…
    Cine ți-a zis ție că dacă se conectează la internet de pe telefonul mobil o fac pt aflarea unor informații!??..doar pt.facebook si ale lui jocuri, pagini cu citate „profunde”, youtube…baia si fosa septica e lux…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!