Iohannis de la ”altfel de politică” la ”nu voi fi spectator”


Discursul de ieri al Președintelui Iohannis este ceva mai important decât ar părea la prima vedere. Pentru că marchează o schimbare a Președintelui și sosirea sa într-o zonă pe care a repudiat-o până acum câteva luni. Iohannis ne anunță că nu mai vrea să fie președintele liniștit pe care îl propunea cu ceva vreme în urmă și că intră tare în jocul de la București.

O să explic un pic mai încolo și ce ar putea să facă. Prima întrebare este legată însă de moment și de ce Președintele a hotărât să-și schimbe  atitudinea.

1. Iohannis era nevoit să-și radicalizeze discursul după gafa făcută cu declarațiile referitoare la Antena 3. ”Am înțeles mesajul de pe Facebook” are acum o traducere. ”Voi spune ce vreți să auziți”, ar fi ea. Moliciunea și duplicitatea i-au fost reproșate lui Iohannis în ultimele zile. Trebuia să revină la publicul său.

2. Dacă nu venea cu un discurs mai puternic Iohannis și-ar fi tras în jos partidul în două rânduri de alegeri.

3. Foarte probabil, în justiție, în zona nevăzută, se duc bătălii mari în vederea viitoarelor alegeri, la CSM și la procurorii-șefi. Iohannis i-a avertizat pe toți că știe ce se întâmplă și că vrea lucruri clare. Nu mai puțin important este legarea mesajului de unul de stabilitate nord-atlantică, dar și de știrea aproape simultană că aici mai vin 1000 de militari americani.

Cum pot fi traduse în practică spusele Președintelui?

1. ”Sunt neplacut surprins de faptul ca, in anumite spete, inca nu s-a inteles ca imunitatea parlamentara nu are voie sa fie folosita pentru blocarea cererilor justitiei.” – Nici acum nu a pronunțat numele cu pricina. Aici Iohannis nu poate decât să-și radicalizeze discursul public și să pună presiune pe clasa politică. Cel mai bine ar fi însă să nu fie absent când se întâmplă.

2. ”Va trebui numit un nou Procuror General, expira mandatele conducerilor Directiei Nationale Anticoruptie, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si, de asemenea, se vor desfasura alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Sper ca vom avea si in aceasta zona o competitie serioasa si o dezbatere asezata, in care sa primeze valoarea, performanta si onestitatea.” – Nu semnează niciun decret de numire care să nu corespundă criteriilor pe care le consideră importante. Asta e partea simplă

3. ”Cred ca este important pentru soliditatea democratiei romanesti si a statului de drept ca alegerile pentru CSM sa fie departe de zona politicului si sa fie pastrate strict in sfera reprezentarii profesionale a magistratilor in propriul for de conducere si organ disciplinar.” – Președintele poate vorbi foarte clar de existența unor candidați ”vopsiți” pentru CSM. Cred că de fapt aici e marea bătălie. Din informațiile pe care le are lui Iohannis îi este frică de faptul că procesul revizuirii pe o grămadă de teme spinoase ar putea începe din CSM.

Sigur că acest text este un bilet în alb pentru domnul Iohannis pentru că folosește doar logica. Și în mod voit îndepărtează sentimentul că Președintele ar putea avea un dublu discurs în această chestiune. Căci și până acum a spus toate astea, dar, când a venit momentul cheie, a făcut tocmai pe dos. S-a pus cu spatele la instituții.

Iohannis este obligat  să se și țină de ce a promis. Cu toate riscurile pe care le implică pierderea unui sprijin mediatic. Sau pierderea unor prietenii. Pentru că lumea o să-l creadă doar atunci când va vedea că se bate pentru ideile astea.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!