Am spus și o repet: guvernul Cioloș este o victorie a clasei politice. Aceasta a câștigat o perioadă de respiro în care oamenii se vor pune la adăpost sau se vor adapta noilor cerințe. Dar, odată cu programul de guvernare al guvernului Cioloș, este oficial ceea ce părea previzibil: clasa politică va fi supusă unei presiuni uriașe pentru a se reforma. În fapt se pornește o luptă teribilă . O luptă care izvorăște din cerințele și credințele a milioane de români care s-au săturat de abuzuri, corupție și nesimțire.
După ce Președinția și Guvernul au fost subsumate acesteti gândiri, ultima redută va fi Parlamentul. Totul este ca odată ce aceste abuzuri vor fi stopate să nu dezechilibrăm balanța în partea cealaltă.
De asta cred că trebuie să ne uităm cu atenție la propunerile privind statul de drept și funcționarea instituțiilor politice. Așadar:
Întărirea legislației privind consolidarea integrității în instituțiile publice prin revizuirea sistemului de imunități, aplicarea strictă a legislației privind incompatibilitățile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislației anticorupție și a codurilor de integritate.
Nu am niciun dubiu că toate acestea vor trece greu și foarte greu, unele spre deloc, prin Parlament. Curiozitatea mea ține de modul în care va fi regândit sistemul imunităților. El există cu un rost în toate sistemele constituționale, pentru a preveni abuzul de plângeri. Acum este abuzat de politicieni și trebuie regăsită balanța. Dar cred că se va ajunge la un sistem în care imunitățile nu vor mai exista.
Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale.
Cele două tururi de scrutin sunt absolut necesare, nu avem nicio dicuție. El au fost o golănie a clasei politice și trebuie înlăturată. De asemenea, întâmplări de genul celei prin care a trecut Nicușor Dan acum trei ani sunt inadmisibile. Deși, per total, a fost cel mai votat om din Capitală, nu a putut intra în Consiliul General. Oameni ca el sunt necesari. Vă atrag atenția însă că și clasa politică își va inventa ”independenții” ei.
Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării.
Chestiunea asta este de neînțeles și aproape imposibil de realizat. Nici nu văd noima de a lăsa consilierii sau primarii în funcții câte cinci ani. De ce trebuie să fie toată lumea ca Iohannis? Și de ce nu-și sincronizează el manadatul cu restul lumii? Când au ajuns să ne încurce alegerile? În plus unele prevederi de aici sunt și neconstituționale, dar și în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția.
Și ar mai fi ceva. Un noroc al României este faptul că ani buni, am avut forțe contradictorii în poziții cheie. S-au controlat și s-au dat în gât unele pe altele. Cum ar fi fost România controlată 5 ani de PSD, dar o putere totală a lui Traian Băsescu vreme de 10 ani? Puterea cea noua, care vine, cine o va controla vreme de 5 ani? Și dacă este un eșec sau sunt incapabili de guvernare? Nu ne lăsăm nicio supapă prin care să-i punem la treabă? Ultimul care a gândit în acești termeni absoluți a sfârșit prost. Acum e autor de bloguri.
Facilitarea implicarii grupurilor cetatenesti in formularea de initiative legislative. Principalul obiectiv este acela de a armoniza numarul minim de semnaturi pentru o propunere legislativa prin initiativa cetateneasca, cu numarul de alegatori pentru un post de parlamentar
Da, trebuie să avem acces mai rapid la legiferare și Parlamentul să țină cont de noi.
Tot ce am analizat mai sus este de natură să ducă la uriașe contorsionări sau distorsionări în viața politică din România. Rezultatul imediat va fi că Parlamentul va fi perceput ca ultima redută a penalilor și clasa politică va fi făcută pastă, fără distincție. La cum merg lucrurile, ori se supun, ori pier în fața unei clase noi. Mă macină curiozitatea să știu ce ar putea să apară în loc. Deși am o vagă idee.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Hai sa socotim!
Premierul Ciolos admite ca primul program de guvernare a fost o nereusita. Premierul Ciolos admite ca al doilea program de guvernare n-a fost tocmai bun. Premierul Ciolos admite ca al treilea program de guvernare e incomplet. Premierul Ciolos admite ca a facut o eroare cu numirea candidatului pentru functia de ministru al sanatatii. Premierul Ciolos admite ca numirea de la ministerul justitiei nu a fost tocmai fericita. Premierul Ciolos admite ca fotografia de grup a guvernului a fost o greseala… Si nu a trecut decât o saptamâna!