Clubul Colectiv nu putea funcționa fără o listă de acte și fără verificări periodice. La ce-ar trebui să ne uităm.
Cei de la Colectiv aveau nevoie de un certificat de urbanism pentru schimbarea destinației. Inițial acolo a fost o fabrică, cu un anumit tip de plan de intervenție în caz de incendii . La schimbarea destinației, era necesară reavizarea și din acest punct de vedere.
La pompieri trebuia depus un plan în care să se arate cum se face intervenția în această situație. Pentru asta trebuia indicat scopul și căile de ieșire din incintă. În funcție de numărul de oameni care pot intra se dă un număr de ieșiri. În general la 300-400 de oameni, ar trebui 5-6 ieșiri, în funcție de distanța până la ele și lungimea culoarelor. De asemenea trebuie prevăzut un sistem de lumini separat de cel obișnuit, lumini care să rămână aprinse și în caz de incendiu.
În acte se trece și gradul de risc de incendiu. Pentru astfel de incinte, gradul de risc de incendiu este de 1, adică să fie făcut cu materiale greu inflamabile, în speță beton. Cu alte materiale inflambile puse pe pereți, gradul de risc la incendiu s-a dus la 4-5.
Tehnic, fără documentele de la pompieri, nu se putea obține certificatul de urbanism și nici autorizația de construcție. Tehnic, zic, pentru că practic trebuie văzut ce există în documentația primăriei. Avem două variante: să existe avizul și atunci la pompieri să existe un plan nerealist sau nerespectat sau, pur și simplu, să nu existe acest aviz. Inexistența hârtiei mi se pare greu probabilă pentru că funcționarii au obiceiul să se acopere de hârtii. Cred că mai curând la pompieri există niște hârtii puse la mișto.
De asemenea, reprezentanții primăriei ar fi trebuit să fie prezenți la recepție și să vadă cât s-a respectat din ce se scrie în actele acelea. Îndrăznesc să spun că nu a fost nimeni.
Pompierii au însă o responabilitate uriașă aici. Treaba lor nu se termină la eliberarea unui aviz. În baza comunicării periodice cu primăria, ei ar trebui să știe ce s-a construit, cum arată clădirea și ce se întâmplă acolo. Pe scurt, ar trebui să vină în inspecție la recepție, dar să și treacă periodic pe acolo, adică la șase luni.
Sunt curios care a fost rezultatul acestor inspecții, dacă au existat. Am îndoieli pentru că, din spusele unui martor, pompierii au ajuns întâi în spatele clădirii. Dacă cineva de la ei ar fi mers acolo, atunci în planul de intervenții ar fi știu clar unde trebuie să ajungă.
În fine, pentru evenimentul de aseară ar fi trebuit să fie emisă o autorizație specială. Am aflat deja că ea nu există.
Îmi doresc ca toți cei aflați pe lanțul administrativ al acestor aprobări să facă multă pușcărie. S-au acoperit de hârtii, au luat șpăgi și i-a durut în fund de ce se putea întâmpla. Ce s-a întâmplat la Colectiv este o crimă pornită din incompetență și hoție. Corupția, delăsarea și incompetența care au copleșit sistemul nostru administrativ au dus până la urmă la crimă.
Armata de funcționărași, lipitori, pile și promovați politic a omorât câteva zeci de oameni. Este exact măsura putregaiului de ani de zile din primăriile din România. Nimeni și nimic nu i-a împiedicat pe oamenii ăstia să clădească averi, fără să le pese de urmări. Aș spune că o să-i aibă pe oamenii aceștia pe conștiință. Dar, nu, nu cred că cei care au dat aprobările au vreo conștiință.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Buna ziua, dle Striblea.
Poate sunt cinic, dar macar acum poate se schimba ceva. Cainii au disparut dupa ce un copilas a fost sfasiat in „micul Paris”. Au murit 2 oameni in Apuseni ca sa se poata imbunatati procedurile in cazul unui avion prabusit. Au murit niste bebelusi, tot prin foc, ca sa se renunte la ideea ca trebuiesc achizitionate cele mai ieftine materiale. Si tot asa, o putem tine pana maine. Asta e tara care nu schimba nimic pana nu mor cativa. O fi sindromul Anei lui Manole.
Sa va mai spun ceva: acum un an si eram implicat in deschiderea unui club din Bucuresti. Nu as vrea sa dau nume. In poveste apar si fonduri europene. Clubul trebuia deschis repejor, altminteri se pierdeau banii. Prima mea grija a fost sa contactez un specialist pe linie de PSI. A venit specialistul, a spus ce trebuie facut, dar…hmmm…scump…au decis investitorii. Treabuia facuta o a doua usa de evacuare. Se spargea un zid (spatiul era inchiriat, deci va inchipuiti ca nu era simplu). Dar fara aceasta usa de evacuare nu primeai autorizatii/avize. Cineva a venit cu ideea sa nu spargem zidul (nu primiseram inca acceptul proprietarului) si sa aplicam o usa. Iar cand vor veni autoritaile in control sa li se spuna ca exista usa de evacuare dar e incuiata si nu avem cheia. Trebuia miscare rapida, deoarece clubul trebuia sa functioneze pana la data X. Ce vreu sa subliniez este ca disperarea dupa bani ii transforma pe oameni in potentiali criminali. Eu am plecat, dar macar dorm linistit fiindca stiu cat am insistat pt respectarea acestor reguli. Zidul a fost spart si s-a montat o usa.
Stiti ce mai astept eu? Ziua in care moartea unuia sau a unor copii loviti de masina, cand mergeau spre scoala pe strada, deoarece trotuarele sunt ocupate de masinile parcate. Masinile stau pe trotuare, copiii merg pe strada! Nu se pune problema DACA se va intampla, ci CAND. Daca se nimereste sa fie vreun copil de VIP,lucrurile vor merge si mai repede.
Din pacate nu e primul caz. Au ars de vii fetele acelea intr-un club , tot pentru ca nu au putut iesi. Nu s-a facut nimic.
Respectivul „club” era inscris in acte ca local in care nu intra mai mult de 70-80 de persoane. Conform acestor acte practic nu era nevoie de autorizatie, certificat de urbanism sau aviz de la ISU. De multe ori, ca arhitect, ma confrunt cu astfel de cazuri in care beneficiarul declara ca face altceva acolo pentru a nu lua cat mai multe avize si pentru a nu a avea bataie de cap. Eu ii fac documentatia pe care o cere iar ce face cu spatiul dupa o face pe responsabilitatea lui. Probabil ca avem de-a face cu un caz similar.
Acum ie prea tarziu sa vorbim se poate spune orice dar trebuia rezolvat din nainte
Si sa mai spun ceva nu se face nimica pana nu mor oameni dupa va pasa jalnic mie scarba de voi
Catalin, stim bine autorizatiile sunt pt. oamenii de rand. Descurcaretii care pun laba pe spatii se descurca altfel. O data la X ani se intampla cate-o din asta. In 2002 la un bal al bobocilor desf. la discoteca din incinta Salii Polivalente din Iasi administrata de Relu Fenechiu au murit 2 tineri. Se poate intampla la toate pseudo-discotecile administrate pe genunchi. Suntem o tara in care salariul mediu e 300 de euro dar sunt masini de lux mai cva ca in Germania. P.S. salut masura pompieristica luata de ISMB de anulare a tuturor *balurilor*.
Materiale greu flamabile nu greu inflamabile!!!
Parerea mea : http://mcscrib.blogspot.ro/2015/11/facultatea-pentru-idiotii-neamului.html
Asa o fi dar nu prea cred… Vecinul meu de palier are firma in apartament cu obiect de activitate programe de calculator. Si tot i-a trebuit autorizatie de la pompieri, si un tip angajat pentru PSI si situatii de urgenta. Plan de dislocare in caz de cutremuri…. Si in firma lucrau el si sotia lui. :)) Oare in cazul unui club sa fie reglementarile mai relaxate decat in cazul unei firme de programare? Ma indoiesc. Sau mai stii? Asta e Romania de ce sa ne miram?
Vise, domnule! Vise! Aici sunt implicati multi bani si multe sfori (de tras). Pai daca pompierii si-ar face la strict treaba in autorizare, ar trebui inchise 90% din firmele din Bucuresti, indiferent de obiect de activitate si de locul unde functioneaza. O spun cu toata responsabilitatea: Nu cred ca exista vreun club sau restaurant/ bar care sa fie perfect in regula d.p.d.v. pompieri. E foarte probabil ca nici n-au avut autorizatie. Nu ar fi fost nimeni suficient de corupt ori de nebun sa dea autorizatie de functionare unui club cu izolatia facuta cu burete. Stiti cum arde buretele? CU FURIE domnule! Nu, eu unul nu cred ca aveau nici macar autorizatie de functionare. Poate una provizorie! Expirata cine stie de cand. Iar pentru utilizarea in interior a efectelor pirotehnice (ceea ce numim noi artificii) trebuie alta autorizatie, separata. Pe care sigur n-o aveau! Pentru lacomia unora, au murit oameni!
@Daniel
Daniel, sunt convins ca ai fost in cluburi. Sau restaurante, ori baruri. Spune-mi si mie, de cate ori cand ai intrat te-ai uitat unde e usa? Cati oameni sunt inauntru? Daca exista hidrant? Cum se iese in caz de incendiu? Majoritatea acestor locatii au o singura usa, destul de ingusta, ferestrele sunt de obicei fixe, n-ai sa vezi inauntru nici macar un stingator, dara-mi-te hidrant, ca „strica designul” si niciodata, dar absolut niciodata, nu vei gasi trape in tavan pentru evacuarea fumului in caz de incendiu. De sprinklere si detectoare de incendiu ori de fum, care la altii sunt obligatorii si la casele particulare, nici nu mai vorbesc. Si atunci? Vorbim discutii…
Noi avem finalizata o pensiune cu 9 camere, deci cu capacitate pentru 18 persoane.Pentru receptia tehnica finala, a trebuit sa invitam in comisie un reprezentant ISU, foarte bine pregatit in materie de legislatie.A identificat imediat problemele care ar putea apare in cazul unui incendiu sau cutremur si ne-a pus in vedere sa rezolvam cat mai repede. Acces pentru masina de interventie din 2 laturi diferite ale cladirii,sisteme de avertizare fum,cel putin 3 usi de acces …si un intreg dosar de documente : planul arhitectural,plan de masuri in caz de incendiu…etc. Si asta pentru 18 persoane….Pentru 400 oare cum o fi ?