Bătălia momentului: Halloween versus Moaște

Știu acum măcar două cazuri în care serbările de Halloween au fost interzise în școli.  Primul vine de la Arhi, unde înțeleg că s-au răzgândit parțial apoi. Altul mi l-au relatat niște prieteni care au copilul la o școală din sectorul 5. Aici s-a anulat de tot, deși copiii se pregătiseră la un loc cu învățătoarea.

Învățătoare i-a sunat apoi pe toți și le-a spus, fără niciun motiv, că totul s-a anulat. Singura explicație ar fi fost un telefon de la direcțiune. Explică-le apoi unor copii de 11 ani. Normalitatea e haină grea pentru o parte din societatea românească.

Un profesor din Vrancea mi-a trimis o circulară trimisă la fiecare școală din județ. Acolo se amintește pe larg rolul și rostul școlii în societate apoi faptul că toți copii trebuie să fie în regulă, iar după o lungă înșiruire de articole, în ultimul paragraf li se atrage atenția că nu trebuie să se exagereze cu ”simbolurile macabre”, cu ”recuzita specifică  cultului morții”, care ar putea afecta emoțional copiii.

circulara vrancea

Nu vreau să-i dau numele celui care mi-a trimis-o, pentru că e plină lumea de funcționari care nu pricep transparența și nu vreau să-i fac necazuri.  Chiar dacă omul îmi spune că recomandarea e firească și că la școala sa lucrurile au decurs normal. Aparent, temerea celor de acolo era legată de faptul că cei din clasele mai mari vor folosi momentul pentru a-i speria pe cei mici. Un exemplu cam pompieristic aici.

Doar că de la o astfel de recomandare se ajunge la abuzuri în care serbările sunt interzise. Și mi se pare că pe undeva în culise este o ofensivă pentru stoparea unor astfel de activități. Formulări de genul ”cultul morții”, ”simboluri macabre” nu ajung de capul lor în comunicatele oficiale. Cred că este o formă de presiune constantă pentru a opri astfel de sărbători ”neromânești”. Cam acesta este laitmotivul pe care îl tot aud. ”Că nu e de-a noastră, că nu are nicio legătură cu tradițiile noastre.” Luați exemplu de aici: „activităţi care afectează pe termen lung sănătatea spirituală şi morală a copiilor noştri, care contravin valorilor Neamului Românesc, valorilor credinţei creştine şi valorilor umane universale”.

Zic, atunci, să-i puneți să joace oină, călușarii și să se roage la școală, că asta face parte din tradițiile noastre. Nu așa aperi ce înseamnă tradiție sau românism. Lumea noastră nu mai e cu capul în pungă. Copiii noștri au acces la internet, la filme, la lucruri pe care noi nu aveam. Trăim într-un soi de sat global. Și atunci e firesc să-și dorească toate lucrurile astea, Cu echilibru și moderație, ele nu o să fie decât o mică distracție, o dată pe an.

Altminteri, agresivitatea asta îmi aduce aminte de clericii iranieni. Adică, ce diferență este între habotnicia lor și apucăturile noastre? Visez la o lume de bundițe și ițari în care să jucăm hore. Că atât făceam noi la serbare. Ba, odată am învățat și o brașoveancă, folositoare la nunți

Cred că suntem datori față de copiii noștri să le arătăm lumea cu toate părțile ei bune. Să afle și să vadă cum trăiesc și alte nații. Poate asta o să le fie de folos. Poate o să dea mai puține șpăgi și poate o să le pese mai mult de cei din jur. Nu Halloween-ul face România mai rea, ci, ce să vezi, românii care nu mai respectă nimic. Militați mai mult pentru asta, nu pentru caii verzi pe pereții din capul vostru.

foto

 

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

12 comentarii la Bătălia momentului: Halloween versus Moaște

  1. Margareta spune:

    Domnule Striblea,
    vă apreciez si vă stimez- tocmai de aceea vă intreb: sunteți sigur că ceea ce ține de Halloween se rezumă doar la atât cât ati punctat in articol?
    „…suntem datori față de copiii noștri să le arătăm lumea cu toate părțile ei bune. Să afle și să vadă cum trăiesc alte natii.Poate asta o sa le fie de folos.”
    Vă intreb: suntem datori și să fim bine informați ca să stim cum să ne protejăm copiii? Si mai am două întrebări: Halloweenul chiar face parte dintre părțile acelea bune ale lumii? Cu ce ar putea fi de folos Halloweenul copiilor noștri?

  2. Catalin spune:

    Poate copilul dvs o sa trăiască în străinătate și asta o să-l ajute să se integreze mai bine. Poate dacă știe de Halloween o să afle și că este o sărbătoare a unui alt rit creștin, care nu a făcut nimic rău până acum. Dar dacă nu o știe cu ce ajută. domnule? O fi mai bine să stea cu capul în traistă?

  3. Margareta spune:

    Unul dintre copiii mei trăiește in străinătate, este un bun IT -ist, bine platit. Si stie inclusiv despre Halloween!
    Niciunul dintre cei trei copii ai mei nu e cu capul in traistă ci cu el pe umeri, bine ancorat … si nu sunt nici „neam de traistă”.
    Acum, trecând dincolo de mici sarcasme „jurnalistice”, trebuie să vă spun că întrebările mele erau puse la modul serios si asteptam un răspuns bine gândit la ele …
    Ce să spun, sunt dezamăgită de răspunsul dumneavoastră…

  4. Catalin spune:

    Nu a zis nimeni ca sunteti neam de traista. Am zis ca nu e bine sa stai cu capul in traista. Puteti fi dezamagita. Nu e rolul meu sa va cant in struna. Eu spun ce cred. Si cred ca inversunarea impotriva acestei serbari e stupida.

  5. Margareta spune:

    Răspunsuri superficiale! Vin din graba de a da replica 🙂
    Nici nu am dorit să imi cântați in strună si nici nu am crezut ca m-ati considerat neam de traistă 🙂 🙂

  6. Marius spune:

    Părerea mea e ca nu e prima oară cand treceti dintr-o extrema in alta. Daca noi ca parinti responsabili trebuie sa transmitem copiilor cat mai bine ce e bun si ce e rău, ce frumos si ce e urat, ce e moral si ce nu, cred cu tărie ca o astfel de manifestare este nociva din start pentru copii noștri. E un NON-sens ca sa fie numita sărbătoare ceva care se manifesta prin sperieturi, monștrii, schelete, vampiri, vrăjitoare etc. Logic eu unul „tradiționalist” de 40 de ani care cred in tradițiile noastre si eu unul care sunt ancorat foarte bine in lumea de azi, ca unul care lucrez in domeniul IT, va transmit cu toată dragostea ca ma rog pentru băiatul dumneavoastră sa va tragă de mâneca intr-o zi si sa va spuna candid ca frumosul e frumos si ridicolul e ridicol.

  7. Catalin spune:

    Nu stiu cum sa va mai explic ca hslloweenul este o sarbatoare catolica echivalenta cu Noptea Sfantului Andrei. In plus, daca maine, vreau sa fac tumbe cu prietenii mei, costumat in varcolac, e fix treaba mea. Pentru o utila documentare iata http://www.vice.com/ro/read/comentariile-romanilor-suparati-pe-halloween-iti-arata-ca-inca-traim-in-comunism-277

  8. Marius spune:

    Da, este o sărbătoare catolica cu reverberații celtice (păgâne). Ideea de baza este felul si „spiritul” in care se manifesta in ziua de azi aceasta „sărbătoare”. Dincolo de faptul ca trec peste ofense de tip habotnic si ultras, pot accepta fără nici o greutate o manifestare PARTICULARA a fiecăruia in limitele propriei logici si responsabilități. Insă in momentul in care aceste lucruri se manifesta in cadrul educațional de exemplu (de vazut fotografii de la Scoala Liviu Rebreanu) consider ca tine de o minima pedagogie daca nu de o morala creștina (cu tot riscul de a fi catalogat 😕). Daca trăim in acest secol si nu știm sa ne folosim LIBERTATEA intr-un mod coerent si logic atunci eu cred ca nu rămâne decat sa constatam mai devreme sau mai târziu efectele inevitabile. Daca ceea ce nu înțeleg „eu ca om modern” înseamnă ca nu e valabil si ca nu are profunzime.
    Argumentele pe care le folosiți nu stiu pe ce baza morala se bazează. Mai degrabă cred ca sunt din zona unor clisee si prejudecăți. Ca un ziarist serios asa cum va stiu consider ca o mai profunda documentare in argumentele „noastre” ale celorlalți este utila.
    Tot binele din lume!

  9. Margareta spune:

    Domnule Striblea, puteti desigur să faceti câte tumbe vreți și să vă îmbrăcați ca toti dracii, nu vă oprește nimeni … iar copilul va privi la dumneavoastră si va face la fel!
    Mă mir de dumneavoastră ca sunteți atât de slab informat in legătură cu subiectul abordat! Apoi, chiar nefiind informat, însuși bunul simț comun ar trebui să ne spună că nu este normal ce se întâmplă in scoli de Halloween. Cu ce rămân copiii in minte si in suflet, după? A, nu vă plac întrebările, era să uit!
    Am impresia că nu prea aveți nici dorința pentru schimb de argumente si nu aveți nici exercițiul, chiar dacă folosiți o lozincă referitoare la argumente … nu sunteti nici respectuos cum sugerează acel „chapeau”… Sunteți cu totul altul decât cel care vreți să păreți pe sticlă … Păcat, credeam că sunteți altfel decât majoritatea jurnalistilor români!
    Chiar am sperat la un dialog inteligent si constructiv cu dumneavoastră, unul matur…nu mă așteptam la infantilitati de genul: nu e rolul meu să vă cânt in strună sau e treaba mea ce fac 🙂 mai ales că nu era nicicum vorba despre așa ceva!
    Vă doresc numai bine si succes in a face cu responsabilitate jurnalism de calitate! Și fiți autentic domnule Striblea!

  10. Catalin spune:

    Ce argumente sa schimb cand militati pt interzicerea a ceva ce nu face niciun rau. Este absurd sa va demonstrez normalitatea. E ca si cum maine m-as apuca sa militez eu pentru interzicerea orelor de dans pentru ca, teoretic, pot duce la accidente. Zau, lumea e diversa, are fatete nebanuite si lucruri bune. Mai atenti, mai buni, mai toleranti, ar fi un bun punct de plecare. Eu nu voi milita niciodata ca dvs sa fiti ca mine.

  11. Margareta spune:

    Ce militare domnu!? V-am pus niște întrebări ca să vă atrag atentia că nu sunteți chiar atât de bine informat cum ar trebui să fiti cu privire la subiect, ca există mai multe aspecte pe care nu le-ati luat in calcul. Ori aveti probleme la intelegerea unui text ori ati refuzat să gândiți.
    Acum spuneti: ” mai atenti, mai buni, mai toleranți” …păi domnu Striblea, vă contraziceți: tocmai de astea nu ati dat dovadă in ceea ce ati scris in articol! Fiecare este liber să își exprime punctul de vedere și să facă alegeri tocmai pentru că suntem diferiți din multe puncte de vedere.
    Spuneti „eu nu voi milita niciodată pentru ca dumneavoastră să fiti ca mine” – vă contraziceți din nou, pentru că exact asta faceți in articol: militati pentru punctul dumneavoastră de vedere, fără să luați in calcul ansamblul, fără să luați in calcul că poate nu știți destul, poate nu ați înțeles suficient! De fapt ii infierati pe cei pe care ii mentionati in articol.
    Nu luati in calcul un lucru esential: lumea spirituală nevăzută in care se dă o luptă crâncenă pentru sufletele copiilor nostri mai ales! Despre asta clar nu știți nimic! Nu trebuie sa fii dexter ca să îți dai seama ca nu ești doar trup ci si suflet, si duh, că nu ești doar materialul … Citiți Biblia, vă recomand …este o carte pe care orice intelectual care se respectă ar trebui să o citească măcar din curiozitate … Stiu că in postmodernismul care neagă si ratiunea, neagă si pe Dumnezeu, să citești Biblia si să iti dorești să o înțelegi iese din sfera „normalului” dar faceți un efort, e pentru suflet, oferă multe răspunsuri dacă atunci când o citești ești gata să accepți că există ceva dincolo de rațiune… Faceti-o pentru copilul dumneavoastră! Ca să înțelegeți de ce Halloween nu este inofensiv… Nu vă impun să gândiți ca mine, observati! Vă rog să vă informati 🙂 și să gândiți asupra posibilității de a exista si alte aspecte ale problemei…
    Nu vă grăbiți să etichetați aceste recomandări 🙂

  12. Marius spune:

    Nici eu nu forțez sa va conving cu forța de ceea ce gândesc si acționez. Nu cred ca ați observat o lipsa de minima toleranta. Daca generalizați si argumentația se bazează pe reacțiunea unor extremiști sa zicem, este cred o abordare nerealistă având in vedere ca un creștin si in special unul ortodox este foarte tolerant, poate uneori mult prea tolerant.
    Aveți o părere, o respect chiar daca nu sunt de acord cu ea, si eu am o parare si nu țin mortiș sa fiți de acord cu ea, insă daca ne pierdem punctul de reper cel ADEVĂRAT, atunci foarte ușor se ajunge la Babilon.
    Cred cu tărie ca trebuie sa fim cat mai realiști si hotărați sa nu amestecam asa de ușor binele cu răul, frumosul cu urâtul, firescul cu nefirescul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!