În ultimul an am călătorit cu avionul mult mai mult decât o făcusem în mod obișnuit. Am avut câteva curse interne, dar cele mai multe au fost internaționale. Am studiat în toată perioada ce se întâmplă pe aeroport și mi-am dat seama de câteva mișcări care să vă facă viața și așteptarea mai ușoară.
Nu e musai să veniți cu două ore înainte, cu o oră jumătate aveți suficient timp să ajungeți la avion, chiar dacă vă lăsați mașina la parcarea pe termen lung. Atenție, la Otopeni P1 și P2 sunt cam totdeauna pline, mergeți direct la cele mai îndepărtate, O să mergeți pe jos 5 minute. Vedeți însă că la întoarcere, de la sosiri, o să mergeți sănătos.
Chestiunea cu două ore funcționează brici dimineața, la primele ore. Aveți șansa să fiți între primii la check-in. Pentru mine asta este cea mai enervantă coadă. La Tarom aveți însă drop-off care funcționează bine. Niciodată nu am prins mai mult de 5 persoane în fața mea, dar de obicei este gol.
Nu purtați curea. O să fiți obligați să o scoateți. Pierdeți timp și-i încurcați și pe alții. Nu luați multe cabluri în geantă. Mă refer la încărcătoare. Deveniți un soi de suspect și asta o să vă facă eligibil la controlul de explozibili. Dacă aveți și pastile ca mine, înșirate prin toată geanta, o să fiți testați pozitiv și o să stați mult și bine pe acolo. Atenție, pe cei de la security nu-i interesează că pierdeți avionul.
Cozile de la security nu au un tipar care să vă fie de folos. Nu știi unde dai de cineva sau ceva care o blochează. Dar cele de la pașapoarte pot fi studiate. Nu vă așezați la coada unde sunt copii, pentru că verificarea durează mai mult. Și, să nu mi-o ia nimeni în nume de rău, cozile unde sunt și alte persoane decât europeni, merg mai greu. Nu e discriminare, dar poliția este mult mai atentă la pașapoartelor din zona Orientului, zona arabă și așa mai departe. Este bun simț practic.
Dacă aveți posibilitatea să vă faceți pașaport electronic, faceți-l repede. Pe aeroporturile europene este super util pentru că mergeți la mașinile care îl scanează și nu mai stați la rândul cu poliție. Treceți cam în două–trei minute.
Duty-free-urile nu mi se par o mare afacere. Cred că prețurile sunt o idee mai mici decât în magazinele obișnuite. Eu cumpăr doar de lene sau dacă trebuie să dau cadouri. La Otopeni este, în schimb, un serviciu foarte mișto. Dacă vezi ceva ce-ți place, poți cumpăra la plecare și obiectele te așteaptă într-un pachet la sosire în zona preluării bagajelor. De fapt, shop-ul de acolo mi se pare cel mai util, pentru că de multe ori ajungi cu mâna goală și zici: ”hai, totuși”.
TAROM-ul e o companie scumpă, dar mișto. Oamenii oferă mâncare, aspect demn de luat în seamă la zborurile lungi și au cele mai bune ore de plecare din Otopeni. De asta eu merg cu ei. Și ar mai fi ceva, important pentru unii dintre noi. Au piloți foarte faini, foarte buni. Cel puțin fetele cu care am zburat mi s-au părut super-profi.
Ce este prost la Tarom, este că nu au drop-off pe aeroporturile mari. Așa sigur muști o coadă destul de consistentă. Iar dacă e Frankfurt, de exemplu, fii sigur că îmbarcarea este la cea mai îndepărtată poartă. Așa că fiți scurți la magazin.
Serviciul de taxiuri de la Otopeni este ok. Iei un bon și-ți aștepți mașina. Atenție, durează mai mult decât scrie pe bilet. Uitați-vă după indicativul mașinii, nu după numărul de înmatriculare pentru că nu se potrivesc întotdeauna.
Dacă zbori intern, fii relaxat. Poți să vii și cu 40 de minute înainte de îmbarcare. Este timp berechet, mai ales pe aeroporturile mici. Nu te aștepta însă să găsești vânzători la magazin sau la cafenea. E ca o loterie.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Buna seara! Inteleg ca sunteti plecat din tara! Va doresc succes! Aurelia Perlman
Nicidecum, este un articol vechi.