În anul 2003, Guvernul Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a distribuit în școlile gimnaziale și liceele din Regat o broșură care să-i învețe pe copii să nu mai facă copii. Marea Britanie ajunsese la un record european de 40 de mii de adolescente care deveneau mame în fiecare an. Cifra i-a îngrozit pe toții responsabilii țării.
Dar ce a șocat mai tare a fost faptul că unul dintre punctele broșurii, în afară de abstinență, a fost recomandarea privind sexul oral. Guvernul Majestății sale i-a invitat pe copii ca, în cazul în care nu se pot abține, să practice cu încredere sexul oral.
Valul de mânie a fost egalat doar de râsetul care a străbătut toate școlile. Dar și de hotărârea cu care miniștrii lui Blair și-au susținut ideea. Ministrul sănătății a mers personal în școli pentru a prezenta broșura. Iar profesorii de educație sexuală și psihologi au fost special pregătiți să discute cu adolescenții despre acest lucru.
Cu zâmbete, nervi și blesteme, campania a dat roade. Și nu musai din cauza sexului oral, căci acela era doar un punct, cel mai intens dezbătut. Și nici nu o văd ca o idee strălucită, ci doar ca o idee de marketing. Dar Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel al sarcinilor în rândul adolescentelor din ultimii 40 de ani. Cine credeți însă că a depășit această cifră?
Da, ați ghicit, este vorba despre România. România a ajuns pe locul doi în ce privește sarcinile adolescentelor. Datele le avem chiar în presa englezească, mândră să arate și acest fapt interesant despre România. România a ajuns la un număr de 30 de mii de nașteri ale adolescentelor pe an. Și la un număr de 10.000 de avorturi. Iar un milion de oameni s-au infectat cu boli cu transmitere sexuală.
Dar nu e numai asta. Copiii noștri au informație la prima mână. Îi trimiteți la școală cu telefoane cu internet. La ce credeți că se uită? Cam cât de responsabili îi credeți? Și apoi pun întrebări. Cred că de pe la nouă ani ai copilului, fiecare dintre voi primește de la el întrebările acestea. Știu, discuțiile sunt dificile, dar trebuie purtate,
Și ce mă amuză cel mai tare este modul în care Vladimir se înroșește când vorbește despre asta. O întrebare scurtă și apoi o fugă de răspuns râzând. Și asta pentru că a-ți ști corpul nu este o normalitate în școala românească. Nici nu vreți să știți ce știu și ce cred despre sex băieții de nouă ani. Vă doare capul.
În Germania, copiii de aceeași vârstă au ore de educație sexuală în clasa a treia și a patra. Și apoi dau un test. Lumea se mișcă mai repede decât noi și singura modalitate să o facă sănătos este să aibă acces la informație. Iar dacă statul a ținut atât de mult la ora de religie, s-ar putea gândi și la ora de educație sexuală.
Am văzut și răspunsul absurd al grupului de tineri ortodocși care au înțeles că la ora de educație sexuală se face sex. Nu spun decât atât: ce vă deranjează dacă ora de educație sexuală ar fi opțională. Și fiecare își pregătește copiii pentru viață cum crede?
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!