Scandalul moscheii, mai mult decât un scandal politic

Zilele astea m-am preocupat un pic mai mult de scandalul posibilei moschei de la București. Am vorbit cu o parte din cei împricinați, am văzut informații mai vechi și am încercat să înțeleg resorturile acestei povești. Mai ales că nu înțeleg cum poate dăuna brusc o moschee a unui cult care până acum nu a făcut probleme în România. Am găsit trei chei ale acestei povești.

1. Voința politică. România și Turcia poartă negocieri din 1990 privind prezența unei moscheii și a unui cimitir în București. Partea română a obținut cimitirul la Istanbul, partea turcă a primit un cimitir, dar la Domnești, lângă București. Nu înțeleg și nimeni nu a reușit să-mi explice care a fost frâna majoră. Cred că nici turcii nu au dat în brânci cu aprobarea pentru biserica, dar nici românii nu s-au grăbit cu terenul pentru moschee. Chiar Traian Băsescu spunea la un moment dat că ”toată lumea a negociat, dar nimeni nu a aprobat.” Pe scurt, există ceva major în această poveste care îi împiedică pe politicienii români să rezolve rapid treaba. Nu cred că e vorba de BOR pentru că e puțin probabil ca aceasta să se teamă de prozelitism din partea musulmanilor.

2. În comunitatea musulmană se dă o bătălie acerbă între influența turcă și cea arabă. Actualul muftiu este sprijinit de Turcia. Comunitatea musulmană locală are puternice legături în Turcia și este o comunitate liniștită cu care s-a trăit în bună pace vreme de mulți ani. La ultimele alegeri pentru muftiat, Iusuf Murat s-a trezit cu o concurență acerbă susținută cu bani arabi. De altfel în București, există 17 moschei sau locuri de rugăciune mici despre care nu știm mare lucru și ce influență pot avea. Musulmanii nu sunt organizați piramidal și nu e nevoie de aprobare pentru o moschee în care oricine poate predica. Muftiul Murat are și sprijinul discret al Ambasadei americane pentru că e convenabil pentru toată lumea să fie sprijiniți cei mai pașnici.  De altfel muftiul a spus public, clar : ”dacă autoritățile competente, respectiv MAI, vor constata că această moschee reprezintă un minim risc la adresa siguranței cetățeanului român, personal voi propune retragerea acestui proiect”. Asta, după mine, presupune un aviz din partea serviciilor noastre secrete.

3. Poziția terenului ar putea fi o altă cheie. Terenurile de la Romexpo sunt printre cele mai bune din București. Nu știu cu exactitate care este terenul vizat, deși după cum vedeți mai jos există doar două posibilități, dar un hectar în spate la Romexpo, poate aduce valori colosale, dacă se construiesc pe el case sau birouri. M-aș uita mai mult în zona asta decât la restul lucrurilor. Știu dintr-o sursă de prim rang, că întreaga zonă ar putea fi aupusă unui proces de retrocedare. Moștenitorii fostul Jockey Club interbelic revendică mai toată zona. Banii au o putere la fel de mare ca și religia.

teren moschee

Cât despre poziția lui Traian Băsescu, care pentru prima oară sare din schema agreată de partenerul american, cred că știe să se uite foarte bine pe un sondaj.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Scandalul moscheii, mai mult decât un scandal politic

  1. Catalin Striblea, logica mea, fara sa am informatii, zice urmatoarele: Turcia e condusa de Erdogan, un om nu prea iubit de Occident si de America. Basescu a fost omul americanilor (si inca e). Nu cumva asta e un avertisment la adresa lui Erdogan? Eu cred ca a cerut voie de la stapanire inainte sa deschida gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!