Generalul Gabriel Oprea tocmai a devenit cel mai puternic politician din România, căci domnul Iohannis nu e dispus mereu să-și arate forța. Omul a strâns din dinți, nu a urmat calea clasică, poți să spui că multă vreme a fost chiar un marginal. Trebuie să recunosc, însă, că are o ambiție ieșită din comun: a reușit și în politică, a făcut și avere, deși a lucrat mereu la stat. În acest moment a devenit indispensabil ambelor tabere din politica românească.
A îndeplinit chiar visul lui Patriciu, ”partidul balama”, fără de care nicio guvernare nu e posibilă. Chiar la ora la care scriu, circulă deja zvonuri că e programată o întâlnire cu PNL în care aceștia să-i facă o nouă propunere de guvernare. Iar liderii PSD se tem că Oprea o să le ia puterea de sub fund. Colac peste toate, domnul Oprea a devenit și politicianul cu cei mai mulți bani pe mână din toată România, având toate butoanele guvernului. Așadar ce urmează pentru el?
O să încep de la un calcul pe care și-l face administrația prezidențială: odată intrat în funcție, Gabriel Oprea nu mai pleacă. De fapt acesta a fost și scopul lui Iohannis. Să-l scoată cu orice preț de la guvern pe Victor Ponta. Din acest moment toată tabla de joc se redeschide. Calculul e bazat pe un episod similar, pe care domnul Iohannis l-a învățat pe propria-i piele. USL-ul s-a rupt numai ca Oprea să nu mai iasă din postul de la Interne. Victor Ponta a știut asta la data respectivă, dar nu a învățat-o. E pe cale să vadă acum.
Așadar, e foarte posibil ca domnul Oprea să forțeze o perioadă cât mai lungă în noua funcție. Cel mai probabil, Victor Ponta va fi împins spre demisie. Există deja o coaliție care să-l sprijine pe Oprea și dacă nu o va face, există posibilitatea uneia noi. Dacă nu-l sprijină, PSD are toate șansele să plece de la guvernare.
De aici se deschid două drumuri. Oprea va împinge spre fuziunea cu PSD doar dacă are șansa să ocupe un rol similar lui Dragnea. PSD nu-l va accepta ca liderul său. Partidul este mare, puternic încă și nu înghite persoane din afară. Dar ar putea accepta o variantă de genul George Maior, a cărui plecare în America încă se amână. Gabriel Oprea și George Maior au o relație foarte bună. Împreună ar putea fi un tandem care s-ar prezenta drept ”reformator al PSD”. Dar, deși atractivă, este și cea mai grea variantă de realizat. PSD nu o va înghiți și asta se vede deja azi în Parlament, când strategia de apărare tocmai întâmpină niște hopuri.
Domnul Oprea are însă și o altă variantă avantajoasă. Din poziția sa de forță să preseze cât mai tare pentru obținerea unui număr cât mai mare de oameni pe listele de la alegeri. Cu un număr mare de parlamentari își va păstra poziția cea mai bună de negociere, fie cu stânga, fie cu dreapta. Va fi mereu curtat pentru ceea ce pune la dispoziție. Iar PSD tocmai i-a pus în mână toate argumentele.
Sigur, asta se poate termina oricând dacă PSD își asumă ieșirea de la guvernare mai repede de 2016 și-l anunță pe domnul Oprea că nu are loc pe liste. Căci, Gabriel Oprea a devenit cel mai puternic om din România, fără ca partidul său să fi fost votat măcar o dată.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Diferenta absoluta dintre Ponta si Oprea
naste intrebarea:
cum de ii este loaial Oprea premierului care are atatea bube in cap( nu numai la picior) ?
Dintre atatia…Oprea chiar imi place, un sistem militarizat ar fi OK pt Romania devastata de corupti.
Am duce /o infinit mai bine.
De la 1 ian. 2016 impozitul unic de 16% se va aplica in continuare iar contractele din drepturi de autor (DDA) vor fi taxate in plus cu 16%, reprezentand 10,5% CAS (Pensii) si 5,5%
CASS (Sanatate).
Pentru un venit net de 1000 lei, din contracte DDA, impozitul actual este de 147 lei (1147 venit brut, din care angajatorul plateste 115 lei (10%) iar prestatorul diferenta de 32 lei).
Daca in anul fiscal 2016 se va pastra deducerea de 20% pentru castigurile din contracte DDA, la un venit net de 1000 lei impozitul va fi de 345 lei (1345 venit brut).
Pentru un salariu net (cu „carte de munca”) de 1000 lei STATUL taxeaza angajatul si angajatorul cu 692 lei, adica din venitul brut de 1692 lei angajatul ramane cu 59,1 %.
Si un cadou din partea guvernantilor pentru abonatii la contracte „pe picior mare” (avocati, notarii, etc): In situatia in care cel platit in baza drepturilor de autor cumuleaza, intr-o luna, venituri mai mari de 12.000 lei (aprox. 2700 euro, echivalentul a 5 salarii medii brute), va fi scutit de plata CAS si CASS pentru veniturile care depasesc aceasta suma.