De la 1 mai intră în vigoare o bombă bugetară, care ar putea să arunce în aer cam tot ce se află în bugetul României. Mai ales că e este o chestiune apărută în Parlament și care nu are și un calcul financiar în spate. În fapt, este un articol de lege care restabilește tot ce a tăiat guvernul Boc în 2010. Dar absolut tot. Vorbesc aici de celebrele sporuri care întregeau salariile bugetarilor: spor de doctorat, spor de stabilitate, spor de limbă străină, indemnizație de obiectiv, spor de antenă, spor de toxicitate și mai adăugați voi pe listă.
Minunea o regăsiți la punctele 1 și 6 ale Legii 71 din 3 aprilie 2015. Legea 71 este o lege de aprobare a Ordonanței 83 din 2014. Cea din urmă este ordonanța anuală pe care guvernul o dă pentru stabilirea reperelor salariale din sectorul bugetar. Ea reiterează câteva măsuri care se amână de la an la an. De exemplu, ordonanța suspendă indemnizațiile de pensionare, indemnizațiile pentru disponibilizări și reglementează plata sentințelor judecătorești. Și cred că anul acesta mai dădea și niște bani suplimentari la medici.
Dar în Parlament, legea a fost amendată. Nu în sensul că aduce corecturi la ceea ce există, ci pur și simplu sunt introduse articole noi față de ordonanță. Astfel, legea stabilește că toate salariile pentru funcții identice vor fi trase la nivelul cel mai de sus existent. Punctul 6 al legii este destul de clar:
”Prin nivel de salarizare in plata pentru functiile similare se intelege acelasi cuantum al salariului de baza cu cel al salariatilor avand aceeasi functie, in care au fost incluse, dupa data de 31 decembrie 2009, sumele aferente salariului de incadrare, precum si sumele aferente sporurilor de care au beneficiat inainte de aceasta data, daca salariatul angajat, numit sau promovat indeplineste aceleasi conditii de studii medii, superioare, postuniversitare, doctorale , de vechime si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, specifice locului de munca la data angajarii sau promovarii.”
Legea astfel adoptată a stârnit haosul perfect în administrația din România. Funcționarii s-au îngălbenit când au început să recalculeze salariile. În unele cazuri, măririle de salarii vor ajunge până la 25 de procente. Partea interesantă este că banii aceștia nu sunt prinși în bugete. Ordonanța este dată anul trecut, înainte de alegeri, legea a fost adoptată de abia în aprilie anul acesta. Nu mi-e clar dacă așa a intenționat coaliția să facă lucrurile, pe șest, dar cred cu tărie că România nu-și permite asta în acest moment. Nu poți să arunci cu bani în bugetari la nesfârșit și să oprești investițiile. O să ne întoarcem de unde am plecat.
(foto shutterstock)
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Un comentariu care a început bine în ziarul dumneavoastră dar s-a terminat cam prost, arătând incultura celui ce l-a făcut. Sporul de doctorat, tăiat de porcul de Boc, în decembrie 2009, deoarece atunci şi-a dat el doctoratul în 2009, adică să rămână el cu sporul de doctorat şi restul care au dat doctoratul după 2010 nu, chipurile, economie la Buget. Asta ar trebui să comenteze ziarul dumneavoastră, mârşăvia PDL, nu sporul de doctorat pentru care am muncit enorm.
Cu respect,
Ati inteles gresit. Situatia mea: salariu de cercetator la un institut din Bucuresti – 1100 RON NET, daca voi lua si acest spor de doctor va insemna 0.15×1100, deci 164 RON. Salariul meu total va fi 1264 RON . Sper sa nu falimenteze tara din cauza mea.
Investițiile cui ??? Adică banii din buget, in loc sa acopere cheltuielile statului, aferente guvernării, sănătății, învățământului, pazei si protecției persoanei si bunurilor, cercetării etc., să meargă tot in buzunarele privaților care oricum nu se mai satura, sa meargă tot in sectorul asta privat făcut din hoți si borfași care vindeau blugi si guma pe lipscani si in toate ungherele umbrite din tara asta fără noroc!!!! Rușine celui care a scris acest articol!
Sunt un umil functionar public al statului care mai suplineste munca in doua compartimente respectiv achizitii publice si resurse umane pe langa cel juridic si am un salariu pe care uneori im este rusine sa il spun pentru ca este penibil de mic in comparatie cu ceea ce fac si ce raspundere am. Practic scutesc statul de cheltuiala cu inca doi salariati fara a beneficia de nici un spor fiindca legea nu prevede acordarea a macar 10% pentru ceea ce fac iar primarul nu vrea sa angajeze pentru ca merge si asa, Legea 215 a administratiei publice ii da dreptul la atributii delegate si chiar deleaga. De ce stau? pentru ca am copii mici pe care trebuie sa ii cresc si sunt din localitate. Dar sigur va spun ca la nivel de comune nimeni nu arunca cu bani in bugetari, administratia publica locala este ultima in toate, noi suntem talpa opincii iar cine stie ce inseamna isi da seama de ceea ce vorbesc.Sunt salariati cu 35 ani vechime studii medii care nu depasesc salariul de 1100 lei si garantat vor iesi la pensie cu acest cuantum. Asa ca draga domnule mai rascoleste putin si nu generaliza ca foarte multi bugetari au salarii minuscule, foarte multi.