Marti Perarnau, colegul de breasla care a scris cartea Herr Pep, are parte de invidia mea nemărginită. Omul a avut acces vreme de un an în vestiarul lui Bayern Munchen: la antrenamente, ședințe tehnice, în deplasări. A stat de vorbă cu Guardiola ore în șir, la fel cu jucătorii sau conducerea clubului, dar și cu toată lumea care într-un fel sau altul a a avut legătură cu acest club uriaș.
Și dacă vă așteptați să iasă o carte de genul lui Ancelotti, în care să aflați toate bancurile și bârfele din vestiar, atunci vă înșelați. Ancelotti e geniul obișnuit, supus vremurilor și plăcerilor. Guardiola poate să trăiască doar din fotbal. Chiar și fizic. În zilele cu meci nu mănâncă decât după încheierea partidei. Așa că, scopul lui Perarnau a fost unul mult mai complicat: să înțeleagă mecanismul de funcționare a unei minți strălucitoare și complet dedicate fotbalului. Și i-a reușit, chiar dacă pe alocuri, cartea asta despre fotbal, ușor biografică, devine aridă.
Primul lucru pe care o să-l afli despre Pep este modul în care Guardiola trăiește și lucrează. Până târziu după miezul nopții. Că vede la nesfârșit meciurile adversarelor, că le disecă până înțelege și ultimul amănunt și că nu are nicio emoție să-și cheme jucătorii la discuții individuale și la 11 noaptea. Așa s-a născut magia numărului 9 fals, cea mai sclipitoare perioadă din cariera lui Messi.
Iar al doilea este intensitatea. Prietenia lui Guardiola cu Gary Kasparov este cea care a introdus acest concept în viața sa, dar și pe terenul lui Bayern. Kasparov e cel care i-a demonstrat că pe tabla de șah, dar și în viață, câștigă cei care se pot concentra pe durate lungi. ”Greșelile vin doar atunci când te relaxezi”. Asta își impune Pep sie, dar și jucătorilor săi. Concentrare maximă cât muncesc. Altminteri, e prefect conștient că, de fapt, acest lucru îi este și principalul dușman. Perarnau spune în carte că Guardiola nu va rezista la Munchen mai mult de 3-4 ani, ca și la Barcelona. Va ajunge într-un hal de oboseală încât nu va mai putea merge mai departe.
Perarnau spune că nici nu poate fi altfel. Mintea lui Guardiola este un computer care caută zeci de variabile. Pe teren pentru el nu există situații neprevăzute. Adevărul este că tot ce joacă echipele lui Pep este o coregrafie cu o minge de fotbal. Toți jucătorii se mișcă pe coordonate dinainte determinate, iar fiecare situație de joc e prevăzută. Pentru asta Guardiola a împărțit terenul de antrenament e împărțit în mai multe zone bine delimitate, iar jucătorii se folosesc de ele pentru a urma indicațiile tehnice. De altfel, antrenorul catalan e sincer: ”trebuie să le șterg mintea ca pe un hard-disk și să scriu informații noi”.
Altminteri, călătoria prin lumea lui Guardiola și a echipei sale este fascinantă, mai ales când dărâmă mituri. În primul rând al personajului principal. O să aflați că tiki-taka e vrăjeală, că Guardioala nu a bătut un penalty în viața lui, dar și că întreaga conducere a a lui Bayern râde de el și-l pune să-și caute pe Youtube golurile marcate la Barcelona. ( Pep a marcat 6 goluri în 263 de partide la gigantul spaniol).
Ce l-a făcut însă mare jucător, dar și un antrenor uriaș? Capacitatea unică de a da pase geniale, inteligența în joc și gândirea agresivă care merg toate doar spre poarta adeversă. Dar și corectitudinea față de el însuși: ” Perfecțiunea e ca o bulă. Poți să o cauți, dar ea apare doar din când în când”.
”Herr Pep” nu e numai o călătorie alături de Guardiola. E și o descriere amănunțită a modului în care funcționează cel mai mai mare club german. Ar trebui citită de toți cei care lucrează în conducerea unui club din România. Începând de la orarul meselor, acolo unde jucătorii sunt obligați să mănânce în ora următoare meciului, până la sistemul de televiziune care trimite reluările fazelor în timp real pe banca Bayernului.
Și ar mai fi ceva: guru-ul economic al lui Bayern, Uli Hoennes a fost condamnat în același timp cu Gică Popescu. Tot pentru evaziune fiscală. Și pentru el s-au dat declarații de susținere, și lui i-au spus colegii că îi vor fi aproape și lui i-au cântat tribunele și a fost ovaționat. Deci, nu suntem chiar defecți.
Apropo, Guardiola nu intră niciodată în vestiar pe care îl consideră un loc doar al jucătorilor. Dar nu asta îl face iubit de jucători. ”Cei mai mulți dintre ei sunt mândri să spună că joacă pentru Guardiola”. Dar, nu, nu este un om perfect. Geniul Ibrahimovic sau luptătorul Mandzukic vă vor spune imediat de ce. O să găsiți și voi în carte toate toanele și greșelile pe care le face Pep.
Dar pentru asta trebuie să dați cam 10 euro pe Amazon și să aveți un Kindle, căci cartea nu a ajuns în România.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Un big like penctru cover_photo. Per Guardiola din perioada Bayern Munchen.