Magazine închise duminica. Semnul unei schimbări în societate

Dacă citiți textul acesta duminica puteți să faceți un exercițiu de imaginație. Cum ar fi ca astăzi să nu puteți face cumpărături. Pentru că toate magazinele, cu mici excepții, sunt închise.

Există o propunere în acest sens făcută guvernului și ea a fost intens discutată zilele acestea. Am făcut și eu dezbaterea aceasta la România în Direct și după o emisiune foarte interesantă vreau să rămâne scrise aici câteva idei. Pentru că am remarcat o schimbare în societate.

Nu dau acestei idei decât 1 la sută șanse. Din rațiuni de funcționare a societății noastre, a nevoilor fiscale și a presiunilor venite dinspre marii vânzători. Să notăm că propunerea este făcută de asociația micilor magazine și imediat o să vă explic de ce este important.

Aceasta nu este o dezbatere economică

Am trăit cu această impresie înainte de începutul dezbaterii. Este o dezbatere pe care am mai făcut-o acum șase sau șapte ani Atunci toată lumea care a sunat s-a pronunțat împotriva închiderii. De data aceasta a fost diferit. Opiniile au fost mixte și nuanțate. Și este un fir roșu pentru aceste opinii.

Micii patroni, magazinele cu rețele mai mici trebuie să tragă din greu ca să țină pasul cu marile rețele. Gâfâie. Oamenii nu pot închide sâmbăta și duminica pentru că riscă să piardă clienții. Dar nu au atâtea resurse umane. Și au constatat că pot face bani, că le poate merge bine, dar nu au timp să se bucure de banii aceștia. Or oamenii vor să aibă timp să se mai bucure de una alta.

La fel este pentru angajații marilor rețele, oameni care ne-au trimis mesaje. Unii dintre ei sunt bine și câștigă bani mulțumitori. Nu toți, dovadă protestele din ultima vreme ale angajaților în rețele comerciale. Dar oamenii spun că au nevoie de sâmbete și duminici. Că trebuie să stea mai mult alături de copii. Iar banii suplimentari și liber marți și miercuri nu rezolvă problema.

Mulți dintre ajung acum mai des în străinătate sau au rude acolo. Află din experiențele lor. Și-și dau seama că se poate și altfel. Că nu e obligatoriu să tragi tot timpul ca să meargă bine.

Pe scurt, unii dintre românii lucrători au descoperit că bunăstarea nu înseamnă doar bani.

Că banii o întrețin, dar îți trebuie timp liber, timp cu tine, cu familia. E un progres formidabil și care va continua. Vine laolaltă și cu o schimbare de generații, dar e aici. Un semn că România se schimbă și că-și caută timp pentru ea.

Și nu uitați că purtăm această dezbatere într-o lume care a început să se bată pentru patru zile de lucru pe săptămână.

Nu cred că măsura are șanse de aplicare acum, dar mare parte din cetățenii țării sunt pregătiți să poarte dezbaterea. Și asta este teribil de important.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Magazine închise duminica. Semnul unei schimbări în societate

  1. Adrian spune:

    Buna ziua.
    V-am ascultat emisiunea si am si eu careva comentariilegate de cele spuse de ceilalti ascultatori.
    – pentru patronul care nu isi permite sa inchida ca sa nu isi piarda clientii. Cred ca il doare mai mult de capra vecinului ca sa nu fie mai grasa. Aiurea in targ ca pierde clientii. Daca ar fi un comerciant si-ar creea o clientele fidela si ar promovaproduse de calitate si servicii personalizate care din cauza standardizarii si scalabilitatii lor nu pot fi oferite in supermarket. De asemenea ar pune un anunt mare pe usa prin care ar spune ca din respect pentru viata personala a angajatilor sai nu se lucreaza in week-end. Si poate, daca exista o constiiinta is solidaritate in acest sens, clientii lui ar aprecia mai mult si vor face cumparaturile de luni pana vineri numai la el.
    Pe de alta parte am vazut si patroni de mici magazine care castiga foarte bine dar tin personalul la minim atat ca efectiv cat si ca salariu.
    – cred ca nimeni nu s-a gandit ca weekend-ul inseamana de multe ori o sursa de venit petru multi elevi sau studenti. As vrea sa va uitati pe statiatici si sa vedeti cati oameni lucreaza in sfarsit de saptamana la un al doilea job.
    – cred ca daca vrem viata personala mai multa societatea ar trebui sa faca trecerea la ziua de 7 ore de munca.
    – propunerea de a inchide marile magazine nu are legatura cu economia. Hai sa ne oprim cu totiidaca vrem mai mult timp: fara meciuri de fotbal, comentarii la tv sau radio, fara spectacole, ca doar toti vor viata privata. Totul sa se intample doar in cele 5 zile lucratoare.
    – Traiesc de multi ani afara si pot sa va asigur ca nu am vazut marile magazine inchise in week-end.
    Asta este, capitalism exista (aproape)peste tot deci pentru micii intreprinzatori, uniti-va sa va faceti o retea comuna de achizitii si distributie ca sa puteti competitiona supermarketurile..

  2. Gladiator spune:

    Un subiect complicat si care pana acum nu s-a argumentat corect de nici o parte. Daca consideram ca lumea ar trebui sa mai faca si altceva in afara de cumparaturi atunci toate magazinele ar trebui sa fie inchise Duminica, nu numai cele mari, inclusiv pietele. Iar cetatenii sa mearga sa cumpere in timpul saptamanii sau Sambata. Dar daca argumentatia este ca magazinele mari le sufoca pe cele mici si de aceea ar trebui ca cele mari sa fie inchise si sa le dea sansa celor mici sa vanda Duminica este o prostie pentru ca omanii nu se vor duce la aceste magazine mici sa faca cumparaturi multe pentru ca: preturile sunt mai mari, sortimentatia redusa si in multe cazuri sunt departe de locul de parcare. Da, pentru ceva tigari, o paine, cateva bauturi, da, dar nu produse multe si grele.

  3. Mixer spune:

    Închidem „magazinele” din parcuri și zonele de agrement? Sau deschidem alte magazine, chioșcuri & tarabe noi și mutam micii/marii antreprenori din mall/magazin de la colț/parter în parcuri și alte zone de agrement?
    De ce sa ne limitam doar la magazine? Hai să închidem Horeca, sălile de sport, spatiile de agrement, teatrele etc, și să replanificãm toate activitățile în zilele de luni-vineri. Astfel incât salariații din zona Horeca, servicii & entertainment sa nu se simtă discriminați și să petreacă weekenduri-le alaturi de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!