Studiu Confidex: ”Economia va scădea în 2023”

De două ori pe an grupul Impetum face un sondaj în rândul companiilor din România ca să afle gradul de optimism al managerilor față de economia țării. Anul acesta au răspuns 550 de companii, de la microîntreprinderi până la companii care depășesc cifra de afaceri de 10 de milioane de euro. 

Rezultatele acestui studiu, singurul longitudinal, privind economia românească în semestrul 2 al anului 2023, sunt îngrijorătoare. Răspunsurile managerilor la întrebări avertizează asupra unor turbulențe anul viitor. Iată câteva concluzii, pe scurt.

Mai puțin de jumătate dintre manageri au încredere în economia românească în perioada următoare. Indicele de încredere a scăzut de la 50 de procente, cea mai înaltă valoare înregistrată vreodată, la 48,2 la sută. Aceasta este o valoare medie, mai jos de atât fiind doar la începutul războiului din Ucraina și începutul crizei energetice. Cel mai prost episod a fost în mijlocul pandemiei, la începutul puseului inflaționist, cu o încredere de 41 de procente. 

Motivul clar al scăderii este reforma fiscală. 75 la sută dintre companii spun că vor fi afectate de măririle de taxe. 

Următoarele temeri majore sunt legate de lipsa forței de muncă și lipsa capitalului financiar. Companiile vor înregistra presiuni salariale și vor avea scăderi de profit. 

Majoritatea celor care au răspuns cred că puseul inflaționist va continua și în 2024. 

70 la sută dintre managerii români cred că economia românească se va înrăutăți în următoarele luni. 

Cât de mare este îngrijorarea liderilor de companii

Cred că cel mai relevant indicator este cel legat de gradul de relaxare al șefilor de companii. Acesta s-a prăbușit de la 41 la 26 la sută. Peste o treime dintre ei se declară foarte îngrijorați. 

Care sunt sectoarele cele mai afectate?

Agricultura și industria au cotele cele mai mici de încredere. Este vorba în mod clar de costul resurselor, al curentului și al gazului, dar și de consumul scăzut din piețe. Energia are gradul cel mai mare de optimism. Motivele sunt două. Primul este că guvernul a anunțat că va susține prețurile și iarna aceasta. Chiar și o eventuală mărire de prețuri va aduce beneficii pentru companii. 

Ce cred managerii despre ultimele 6 luni

Sunt câteva date care îngrijorează rău. Mai bine de două treimi dintre cei care au răspuns spun că economiile globală, europeană și cea din România s-au înrăutățit. Problema cea mai mare este în România unde 69 la sută din manageri au acest sentiment. Aproape jumătate dintre ei spun că situația este mai rea și în sector, iar o treime spun că activitatea companiei lor este mai slabă. 

Ce va fi în următoarele 6 luni?

Cea mai sumbră previziune este cea pentru economia românească. Două treimi dintre liderii companiilor spun că situația se va înrăutăți. Procentul este mai mic în economia globală și cea europeană. 

Atenție la leu 

Aproape 60 la sută dintre managerii români cred că leul va scădea în următoarele luni. Întrebarea care se pune este dacă BNR îl va susține ca să rămână la paritatea de 5 lei. Ce este clar e că inflația va crește din nou și că se va mări șomajul. 

Ce-i îngrijorează pe manageri în companiile lor?

Sunt trei lucruri: noile taxe, lipsa forței de muncă și o scădere a vânzărilor și a clienților. Toate concurează pentru o economie slabă, chiar cu posibilitate de recesiune. Cum încrederea nu este mare nici în investițiile de stat, starea de lucruri este pesimistă. 

De fapt, concurența dintre lipsa de investiții, mărirea taxelor, puține fonduri europene atrase și cheltuieli de stat absurde duc la o criză bugetară care va lovi serios funcționarea companiilor.

Ce situații critice urmează?

Avem un răspuns aproape unanim: munca la negru va înflori. De fapt, va fi o creștere importantă spun cam 80 la sută dintre manageri. 57 la sută cred că va urma o recesiune

Există vești bune?

Da. Managerii companiilor mari sunt mai optimiști pentru perioada următoare. Ne referim aici la companiile de peste 10 de milioane de Euro. Ei vor trece mai bine de turbulențe pentru că au acces la finanțare, dar și piețe pe care le controlează. 

Câteva oportunități

18 la sută dintre manageri speră la o creștere a cererii în piață. Iar 15 la sută speră că piața se va diversifica, ceea ce le va da o perioadă de respiro. Una dintre posibilele veste de salvare vine de la un nou tip de finanțare pe piața românească. Mai bine de jumătate dintre manageri ar accepta finanțare de la fonduri de investiții și ”business angels”. 80 la sută dintre managerii de companii spun că acestea sunt finanțări serioase și corecte. Numărul managerilor care ar apela la astfel de investiții a ajuns la 40 la sută. Și probabil că, dacă situația se înrăutățește, iar băncile vor ține creditul scump, numărul lor va crește. 

”Se observă că valoarea indicelui stării de spirit a managerilor care conduc marile companii, cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro este cu peste 10% mai mare decât în companiile cu afaceri mai mici de 1 milion de euro. Aceste cifre indică un grad de stabilitate mai mare a afacerilor mari în fața incertitudinilor mediului. Este un semnal care indică nevoia de investiții în direcția consolidării poziției în piață pentru companiile care au ca obiective strategice dezvoltarea și scalarea, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group. 

Concluziile mele

Companiile noastre se pregătesc de turbulențe anul viitor. În mod clar, mărirea de taxe, inflația și creșterea salariilor va duce la scăderea profitului companiilor. Asta înseamnă și venituri mai mici din taxe pentru stat. Ne pregătim de o perioadă de stagnare și, în absența unor bani intrați în economie, chiar de recesiune. 

Despre autorii studiului 

Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management și servicii, format din reunirea sub aceeași umbrelă a CITR, liderul pieței de insolvență din România, ROCA Investments, soluție de private equity care urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor românești cu potențial, ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie și Agista, fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creștere susținută cu resurse limitate în nișa în care activează și caută să-și accelereze scalarea la nivel național și internațional.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!