Duș în doi, raționalizare, ne pune Europa să închidem lumina. ”Eu nu pot să-i pun pe români să stingă becul”, trimiteri la comunism. Un val de minciuni politice sau ideologice coboară în România pe tema energiei. Și nu fac decât să exploateze o frică teribilă: aceea de a trăi și mai prost decât până acum.
Dar în chestiunea raționalizării, nimic nu este mai mincinos decât cele de mai sus. România nu are cum să limiteze și mai mult consumul populației, nici prin evitarea risipei, nici prin programe de altă natură. Asta pentru că suntem săraci.
Cei mai săraci energetici din Europa
România are cel mai mic consum pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Anual, românii consumă 2,7 Mwh de curent, de două ori mai puțin decât consumul unui german. Până și Ucraina înregistra un consum de 2,8 Mwh.
Potrivit datelor comunicate de guvern, 4 milioane de locuințe consumă până în 100 de kwh pe lună. Iar următoarele patru milioane au consum până în 300 de kilowați. Asta înseamnă că în majoritatea locuințelor ai un frigider, televizor și câteva becuri. Cine consumă mai mult de 300 de kwh este bogat în această țară. Și nu vorbim decât de câteva sute de mii de locuințe.
De fapt, datele oficiale arată că o treime dintre români sunt în sărăcie energetică, adică una din trei familii simte plata facturilor la curent ca fiind o povară.
De fapt, ceea ce evită să vă spună guvernanții din România este că sărăcia e atât de răspândită că măsurile astea nu se pot aplica. Da, putem reduce din risipă, asta este evident, dar în niciun caz nu poi să ceri populației să facă ceva în sensul acesta.
Pe șleau, cine vorbește de raționalizare în această țară vă minte sau vrea să vă sperie. Mai ales în condițiile în care majoritatea populației are facturile plafonate pe banii companiilor, iar resurse de gaz sunt.
Întrebarea pe care trebuie să v-o puneți este dacă primăriile au resurse să cumpere gazul și păcura necesare ca să facă căldură sau cum o să mai taie din curentul folosit în domeniul public. Aici este situația critică.
Și încă un lucru pe care vi-l ascund acești oameni.
Consumul casnic de energie din România este de 25 la sută din consumul total. Adică majoritatea curentului electric este cel folosit de companii. Cum ar veni, din 56 de Twh anual, doar 14 sunt consumați de populație. Greul este pe firme, care nici nu au tot curentul compensat. Mai mult, consumul în România a scăzut cu peste 4 la sută în ultima lună, iar marea problemă este la consumatorii industriali. Iar pe viitor, situația va arăta dezastruos din cauza faptului că prețurile necompensate se duc în inflație.
Dar becul îl puteți închide, dacă nu aveți nevoie. Căci risipa nu ajută.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
V-am pus aici link-ul spre decretul din 1987, cind consumul era drastic limitat si peste care se aplicau opriri ale curentului de cite 2 ore dimineata si doua seara.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/47540
Sunt prea putine locuintele dotate cu instalatii de aer conditionat si cu boiler de apa calda. Sunt ca si inexistente locuintele care se incalzesc electric. In plus, in ultimii ani iernile in cea mai mare parte a Romaniei au fost extrem de blinde, asa ca nevoia de incalzire a fost minima.
Un inventar al obiectelor consumatoare de curent sunt: becuri (lustre cu 3-5 becuri, mai niciodata complete), in casele moderne inlocuite cu spoturi ce consuma mult mai putin. Un apartament de 3 camere are un total de maxim 15 becuri (cite 3 in dormitoare, 5 in sufragerie, 1 in bucatarie, cite 1 in baie si WC-ul de servici, 1 pe hol.) Mai adaugam un televizor sau 2, care azi consuma putin ca nu mai sunt cu lampi, un frigider si o lada frigorifica, o masina de spalat (cu incalzire), un calculator si niste incarcatoare de telefoane. Sa nu uitam boilerul de apa calda de 100 litri, el fiind marele consumator…
Daca se scoate din ecuatie boilerul nu poti atinge 250 kw pe luna decit cu mare risipa.
Problema este ca Romania nu a investit in grupuri energetice noi si azi (de vreo citiva ani) nu mai poate acoperi necesarul de energie din productia proprie. Si in 5 ani veti ramine si fara grupul 1 de la Cernavoda, ca face 30. Adica 700 Mw orar cu o constanta de peste 80% din timpul unui an.
Si in ciuda a tot ce se spune, trendul consumului in Romania ultimilor ani este de scadere… (Site-ul Transelectrica e martor, ca are istoricul din 2008 pina azi.)