Cum a ajuns incompetența să ne apere de hoție

În ultimele zile am asistat la răsturnarea totală a valorilor. S-a bătut probabil ultimul cui în ce pare a fi un coșciug al bunului simț politic și administrativ din România. N-aș îndrăzni să spun că mai jos de atât nu se poate, căci sunt sigur că vom ajunge și acolo. 

Avem în această țară un ministru care consideră că se poate lăuda și folosi drept argument în numirea sa faptul că nu are nicio competență în domeniul respectiv. Este vorba de ministrul digitalizării, Florin Roman care spune că este chiar un avantaj faptul că nu are nicio legătură cu domeniul. Că astfel, zice domnia sa, nu mai poate fura.  

”Mai bine să ai un ministru fără tangență în acea zonă că există apetitul unora de a confunda banul public cu propriile afaceri. Deci, din punct de vedere al integrității, eu garantez că nu am niciun fel de afaceri în domeniu.”

Domnul ministru a ajuns să susțină un așa punct de vedere după ce-a fost prins mințind de către jurnaliștii de la Libertatea. În CV-ul domniei sale apare o carte despre teoria digitalizării, carte care nu există, însă, nicăieri. Nici domnul ministru nu mai are una pe acasă. Nici la București, nici la Alba Iulia de unde este. Întâi a spus că o caută acolo, dar după aceea treptat și-a adus aminte că de fapt cartea este un articol.

O greșeală minoră cum ar veni. Dar este oare așa?

Credeți voi că CV-ul unui om este un document în care se poate minți? Este normal să fie așa? CV-urile nu sunt acte cu care ne lăudăm. Sunt acte cu care ne prezentăm.

Când le punem la dosarul nostru pentru o slujbă ele devin documente oficiale. Nu numai că ne arată viața, dar le arată oamenilor cu care vrei să lucrezi ce știi să faci. Or domnul Roman îi minte pe angajatorii săi, adică cetățenii, că știe să facă lucruri legate de informatică.

Iar când este prins cu minciuna o transformă în virtute și spune că este garanția faptului că nu va fura. Cum ar veni, incompetența este asimilată deodată bunei-credințe.

Trist moment pentru noi. Și indiferent pentru ei.

Pentru că nu poți să spui asta în nicio lume normală. Măcar ne chinuim să păstrăm aparențele. Dar nu mai facem nici asta aici.

Este cazul să amintim și de alte numiri. Competente de data asta, dar cu mari semne de întrebare. Domnul Marian Neacșu a fost numit secretar general al guvernului. Foarte bine, dar domnia sa avea o condamnare penală. Ea nu mai figurează în cazier, este reabilitat, dar în egală măsură vine să ridice o sprânceană căci fapta era săvârșită în funcția publică. Adică a avut un conflict de interese și a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Într-o țară normală oamenii nu primesc funcții după condamnări. Partidele se îndepărtează de culpabili, mai ales când vine vorba de infracțiuni legate de funcția publică.

Mai mult, în acest caz, domnul Ciolacu spune chiar că nu e așa mare problemă că nu a mai murit nimeni. Dar dacă vorbim de violență, poate are o idee despre clienții doamnei avocat Vicol?

Laura Vicol este președinta Comisie Juridice din Cameră. Ea a fost avocata unor clanuri interlope. Acest lucru nu este greșit, este corect prin prisma profesiei sale. Dreptul la apărare este sfânt. De asemenea, este aleasă, deci poporul a avut un cuvânt de spus. Este adevărat pe o listă care poate înghiți orice.

Nu există nicio incompatibilitate de nicio natură în această situație, să ne înțelegem bine. Există doar reținerea partidelor într-o astfel de situație. Pentru că mai lucrezi și cu mesaje către populație. Iar mesajul acesta spune că poți lucra și pentru interlopi și pentru cetățeni.

Sigur că parcurgem diverse etape ale vieții, dar trecerea de la o extremă la alta nu arată bine în societate. De la clanuri la onorabilitatea parlamentară sunt niște pași de parcurs. Și nu avem nici măcar răspunsul la întrebarea: de ce face PSD taman această alegere. Ce o justifică.

Ca o concluzie.

Nu s-a schimbat nimic față de anii trecuți, dar au ceva mai mult tupeu. Ultimele săptămâni arată că nu mai există linii de netrecut. Ba, mai mult, s-a ajuns la argumente inacceptabile care vor rupe și orice fibră socială care mai rămăsesc întreagă. Cu noi consecințe dezastruoase.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Cum a ajuns incompetența să ne apere de hoție

  1. Valentin M. Ionescu spune:

    Faptul ca dl. Roman raspunde de politica de tansformare digitala (obiectiv strategic) intr-un moment critic este o garantie ca vom intarzia acest proces. Atentie ! Nu este vorba doar de digitalizare. Si asta in conditiile in care numai un sfert din obiectivele Agendei Digitale 2017 – 2020 au fost atinse.
    Faptul ca d-na Vicol a fost numita presedinte a comisiei juridice, desi este avocat, este o garantie ca reformele in justitie vor fi deformate.
    Sunt doua cazuri diferite. In primul avem un caz in care o persoane nu are competenta tehnica si probabil nici behaviorala (calitati mangeriale, lucru in echipa, cunoasterea proceselor de politici publice care nu este totuna cu procesul legislativ). Degeaba ai competenta tehnica, daca nu stii sa conduci.
    In cel de al doilea caz, este posibil sa existe un nivel de pregatire profesionala care sa asgre o competenta tehnica, dar interesele converg cu cele ale politicienilor care nu vor sa faca vreo reforma in justitie.

    Ambele cazuri nu sunt benefice pentru Romania.
    Se aplica in continuare, char si partial Directiva KGB din 1947
    punctul 14. Trebuie făcut totul ca hotărârile şi ordinele ― fie acestea cu caracter juridic, economic sau organizatoric ― să fie nepunctuale (adica sa existe dezorganizare)
    punctul 18. Trebuie avansaţi numai acei conducători care execută impecabil sarcinile primite şi nu le analizează depăşind cadrul activităţii lor (adica executanti).
    punctul 42. Acei conducători numiţi de către partid, care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemulţumirea angajaţilor, să nu fie chemaţi în judecată. În cazuri drastice se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare. La sfârşit vor fi puşi în funcţii de conducere şi ţinuţi în evidenţă ca şi cadre de rezervă pentru perioada schimbărilor ulterioare.
    punctul 44. Cei care lucrează în diferite funcţii trebuie să fie schimbaţi şi înlocuiţi cu muncitori cu cea mai slabă pregătire profesională, chiar necalificaţi.

    Multi sustin ca aceasta directiva este un fals. Nu stiu daca este un fals, dar serviciile noastre de informatii aplica cu consecventa o parte din instructiunile acestei asa zise directive.

    Sa auzim de bine,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!