Câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre această criză politică. Ea nu a apărut din senin, dar poate avea efecte devastatoare pentru toate partidele din coaliție. Mai puțin pentru președintele Iohannis, care lasă impresia că plutește pe deasupra lucrurilor, dar le controlează foarte bine.
De foarte multă vreme, PNL vede USRPLUS ca o anexă a guvernării. A testat acest lucru la data îndepărtării lui Vlad Voiculescu. Și USRPLUS a înghițit mișcarea, pe bază de protocol. Nu uitați că PNL deține toate pârghiile puterii din România. Și că are o putere comparabilă doar cu a lui Adrian Năstase sau Traian Băsescu, în prima parte a mandatului. Doar că Băsescu avea parte de o opoziție reală.
Ce s-a întâmplat
Spuneam în trecut că lupta electorală din PNL are consecințe asupra guvernării. Ca să asigure majoritatea de voturi în alegeri, Florin Cîțu le-a promis primarilor bani, după modelul Dragnea sau Udrea. USRPLUS i-a pus o frână. Nici nu este convins de validitatea modelului, dar știind că este important pentru Cîțu a vrut să mai negocieze pe SIIJ sau alte subiecte.
Pe scurt, Stelian Ion a refuzat să avizeze planul cu pricina făcând imposibilă intrarea sa în vigoare. Cîțu i-a promis lui Barna repetat că planul nu intră în ședința de guvern dar tot l-a pus în mișcare. L-a mințit.
Miza și mai mare
Refuzul lui Stelian Ion a adus, însă, o oportunitate și mai mare pentru președintele Iohannis. S-a ivit posibilitatea să-l schimbe pe ministrul justiției pentru că acesta nu este cooperant în chestiunea numirii șefilor de nivel intermediar din parchete.
Chiar în aceste zile se desfășoară proceduri de numire la DIICOT și în DNA, or ministrul justiției făcea asta de capul lui. Și nu de capul PNL sau al președinției. Asta explică și atacul lui Iohannis la adresa lui Stelian Ion de acum ceva vreme.
Dacă tot n-a trecut PNDL 3, atunci măcar a fost schimbat Stelian Ion. Nu vă faceți griji, președintele nu va refuza remanierea. Măcar c-a evitat întreaga zi să vorbească cu cineva din USRPLUS. Ca și Cîțu de altfel.
Care este planul lui Iohannis și al PNL
Să exercite toate atributele puterii ca și cum ar fi singuri la guvernare. Mizează pe faptul că USRPLUS nu va rupe coaliția de guvernare. Pentru că partidul nu este hotărât, pentru că are alegeri interne sau din oricare alte rațiuni. Aș spune că sunt extrem de convinși că USRPLUS nu va pleca de la guvernare.
Dar dacă ieșirea de la guvernare se va întâmpla, există posibilitatea de a guverna minoritar o vreme. Cu sprijinul PSD care nu se aruncă foarte tare la moțiuni. Dar și în așteptarea reglării apelor în USRPLUS. Asta înseamnă câștigarea partidului de către cineva să vrea guvernarea.
Ce va face USRPLUS
Deocamdată oscilează. Toată lumea este de acord că ieșirea de la guvernare este obligatorie. Se caută modalitatea corectă. Și sunt două. Una este să demisioneze toți miniștrii, iar alta este o moțiune de cenzură. Cum a făcut și PSD cu propriul guvern. Acum această din urmă variantă este și cea oficială.
Scopul acestor mișcări nu ar fi însă îndepărtarea de guvernare cu totul, ci forțarea plecării lui Cîțu care s-a dovedit neloial în toată această perioadă. Aceasta ar fi marea miză pentru cei mai mulți din USRPLUS.
Cei doi bănuți ai mei
Dacă joi la prânz miniștrii USRPLUS nu și-au prezentat demisiile din guvern, formațiunea nu mai pleacă de putere. Orice încercare de a trage de timp înseamnă posibilități nelimitate de negociere, dar și o lipsă de voință în a tranșa problema.
Mai există un lucru pe care trebuie să-l urmărim cu atenție. Și nu cel legat de funcționarea coaliției sau afectarea treburilor publice. În definitiv, crizele politice apar în momente dificile, nu în timp de pace.
Chestiunea fundamentală este că astăzi avem un pol de putere incontestabil în România, care deține toate pârghiile și mecanismele de control. Și care nu mai este supus nici controlului parlamentar, dar nici altuia de tip public. Nu este mare diferență de putere sau de apucături față de guvernările PSD din anii trecuți. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l privim cu atenție.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Și totul cu complicitatea te-am Barna: au fixat deabia pe 11 septembrie dată pentru a se hotărî decizia cu privire la guvernare.
Asta suna urât mirositor 😃
Un comitet politic cu 500 oameni (da, 500 pt ca o fărâmă de democrație încă exista în USRPLUS) nu se poate organiza de azi pe mâine, locație, logistica, mobilzare de oameni… haideți sa nu mai fim suspicioși, asta e procedura normala.
O mică precizare. La MJ nici măcar nu a ajuns spre avizare marele pndr3, pentru care a fost demis oficial Stelian Ion.
Mare deziluzie cu PNL la guvernare și a modului cum se implică și președintele. Reforma legilor justiției cred ca era prioritatea numărul 1 în acest an de guvernare, mai ales că ne-a chemat și la in referendum pe această temă. Dar, am inteles, i-a folosit pentru a obține un al doilea mandat și atât. Acum, iar jocuri politice, fără a avea in vedere ca noi avem alte așteptări decât să asistăm la acest spectacol …de prost gust. Mare deziluzie !
Nu știu dacă știți, dar o ședință cu peste 400 persoane in timp de pandemie nu se poate organiza în 2 zile. Asta pe langa faptul că există niște termene minime pentru convocare stabilite prin Statut.
Pentru mine faptul că în USRPLUS s-a făcut o convocare a Comitetului Politic și nu doar o consultare informală a membrilor acestui for (lucru ce s-ar fi putut întâmpla și online, așa cum s-a mai întâmplat alte dăți) arată faptul că se intenționează luarea unei decizii importante. De exemplu anularea deciziei Comitetului Politic din weekendul trecut, aceea de a rămâne la guvernare.
Marea dezamagire este USR-PLUS, un partid de scandalagii condus de un personaj fara „stofa” de politician HA-BARNA &CO..I-am votat de doua ori si am regretat cand am vazut ca nu sunt in stare sa „construiasca” ceva.Sunt ca niste hiene flamande care ataca pe oricine .Cum poti acuza anticipat ca PNL& co au dat „tun de 50 mil” cand banii inca nu sunt in contul Romaniei -programul se desfasoara pe o per de 5-6 ani si sa anticipezi ca vor fi furati.Acesti dementi prebuie dusi la „psiho-pupu”.
Standardele de cost nu sunt rele. Și încă ceva. Din proiectele PNDL aprobate anterior știți că doar 2000 au fost finalizate?
Am ascultat acum cateva minute emisiunea cu Dan Barna si am ramas foarte dezamagit. Parea ca Barna se autocenzura atunci cand i se puneau intrebari live. Atunci cand a fost intrebat daca Stelian Ion a fost dat afara din guvern pentru ca a acceptat candidati la sefia DIICOT si DNA niste procurori independenti si buni si, de asemenea, daca Iohannis a avut un rol in demiterea ministrului, domnul Barna s-a speriat, a evitat raspunsul, a declarat ca nu are „toate datele” si ca nu poate sa declare ceva legat de intentia presedintelui de a respinge acesti procurori. Pe bune? De ce? De ce dupa 30 de ani de libertate va este frica sa vorbiti? Ce amenintari exista la adresa unora si altora daca ar spune clar: da domnule, politicienii vor sa fure in continuare, iar coruptia sa fie mare cat casa si, de aceea nu vor procurori care sa-i ancheteze si sa-i aresteze pentru jaful facut. Da, Catu si Iohannis ii protejeaza pe toti si incurajeaza coruptia, care-i problema? Domnule Striblea, vream ca cineva sa vina si sa spuna oficial ca s-a legalizat coruptia in Romania, este chiar asa de greu?