Am văzut pe blogul lui Zoso un punct de vedere despre salariile medicilor, Și are dreptate. Medicii nu trăiesc din salariul de 900 de lei pe care îl dă statul la început. Și nici mai târziu nu stau ei în baza salariului. Sau, mă rog, cei mai mulți dintre ei.
Dar nu cred că trebuie să ne punem problema așa: medicii câștigă mult din șpagă și atunci nu au de ce să se plângă. Pentru că asta înseamnă că pregătim generații întregi cu gândul la șpagă. ”Mă fac medic pentru că șpăgile curg și o să am super mașină și vilă”. E incorect și ne face rău pe viitor.
Pentru că așa or să-și învețe și copiii: dacă vrei salariu mare după facultate, trebuie să iei șpagă. De altfel, mulți dintre medici pleacă afară pentru că sunt sătui să stea la plicuri, îmi spune o prietenă. Medic excepțional, câștiga bine în România, dar a obosit să stea la ce dă unul sau altul.
Așa că, dacă tot am hotărât să-i plătim de mizerie, măcar să legalizăm șpaga. Un olandez trăitor în România ne propune asta pe site-ul celor de la kmkz.ro. Cam fantezistă propunerea cum o vede el, dar nu imposibilă.
Cât mai merge șpaga la medic? E o întrebare culturală deja. Ce-ar fi dacă în loc de șpagă i s-ar spune cadou de mulțumire, iar pacienții ar duce banii la casierie, pe numele medicului, și ar primi o chitanță? Nu cred că este cineva împotriva ca medicii să câștige potrivit muncii și pregătirii, prin contribuția pacienților.
Într-un fel s-a și realizat, spune pe blog Petreanu. De ce ar face-o? Pentru că în utima vreme din ce în ce mai multă lume nu mai ține cont de salariile mici și-i reclamă pe medici pe la diverse parchete.
Și așa s-ar putea ca oamenii ăștia să pornească cu un salariu mai mare după facultate.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Nu, nu cei mai multi dintre medici „traiesc din spaga” si, daca vorbim despre rezindenti – am putea spune: nici vorba de spaga (in cazul lor putem spune ca exceptiile doar confirma regula). In multe dintre tarile UE, pacientul plateste onorariul doctorului (peste plata serviciului medical propriu-zis, care este platit prin sistemul national/ de asigurari de sanatate) – sint plati pe chitanta/ factura sau alte forme de plata si sint impozabile, iar valoarea este diferita dupa cum sint legile fiecarui stat. La noi in tara aceste tipuri de plati nu sint reglementate si, de aceea, se numesc „plati informale”/ neoficiale / „spaga” (adica nu sint inregistrate legal) si in consecinta – nu sint impozitate. De curind, ma intreba cineva: de ce la noi benzina costa ca in vest, mincarea costa ca in vest, dar serviciul medical costa mult mai putin ca in vest?! Ei, sint o groaza de intrebari la care nu s-a raspuns inca!
Stiam ca rezidentii nu traiesc din spaga si ca lor le este cel mai greu. Nu stiam insa ca aceasta plata neoficiala e acceptata in unele state europene. Asta inseamna ca se poate face si la noi. Macar daca o sa copiem sistemul.
in aceasta saptamana o nascut o cunostinta in maternitatea Bega din Timisoara a dat spaga d-nei doctor 50 euro,dar d-na doctor nu a fost multumita si a avut tupeul sa o sune si sa ii spuna ,,sper ca nu pentru mine erau acei 50 de euro.Iar cunostinta mea ia spus ba da ,imi pare rau dar doar atatea am .NESIMTIRE
Nu, nu merge cu legalizarea ca ajungem ca la bursa…Dam in crash.. Merge cu lege care sa-i excluda pe cei care cer mita din mediul in care au luat-o, pe viuata si mai merge cu anularea unor drepturi civile, merge si cu piuscarie pt cazurile mai grave..Si intr-o generatie specia asta dispare.