Odată cu bilanțul SRI au venit raportările la interceptări telefonice. EVZ le pune cap la cap. Ascultările telefonice s-au triplat din 2007 încoace. De la puțin peste 10 mii la ceva peste 36 de mii. Dintre astea, 3400 sunt ale SRI pentru adunare de informații în activitatea lor. Restul de 32 de mii sunt ale celorlalte servicii și ale DNA plus DIICOT. Câte? Păi nu știm că statistica dată de SRI nu intră în detalii. Dar, ar fi mișto să știm câte mandate au cerut Parchetele și câte serviciul ălă de la Ministerul de Interne.
Dar cum stăm față de alții? Să încercăm ceva date comparative.
În primul rând națiunea cea mai lovită de problema asta: SUA. Raportul Curților de Justiție statale și federale arată că în 2012 judecătorii au aprobat 3395 de mandate de interceptări. Băi, ești nebun? Cum adică de 10 ori mai puțin decât în România? Păi simplu! Și americanii ascund tipul ăsta de informații. Pentru că dacă te uiți prin presă o să vezi că lucrurile stau puțin altfel.
De fapt, din 2007 în 2011 Guvernul american a solicitat 25 de mii de interceptări. Dar, cel de-al treilea operator de telefonie a raportat în fața Congresului că a pus în aplicare peste 50 de mii de mandate în aceeași perioadă. Operatorii mari nu au pus date la dispoziție. Diferența o caută și acum americanii .
Mai e o chestie interesantă . Cel mai mare număr de mandate date pentru operațiuni secrete, gen SRI, este de 2300 față de 3400 la noi într-un an. Ai noștri muncesc mai tare. Și este mai mult pericol, aici, la granița lumii civilizate. Oricum, americanii se servesc singuri prin NSA cu milioane de interceptări de date.
Genul ăsta de operațiuni a crescut în întreaga Europă. Iar lumea estică este absolut praf. Cehia a ajuns la aproape 300 de mii de solicitări de interceptări de date. Iar în Polonia poți fi ascultat telefonic de fisc, fără mandat, 5 zile.
Ce spun eu
Aș zice că una peste alta suntem acolo, în tendința generală de BigBrother. Doar că în democrațiile mai puternice este mai multă transparență. Americanii, de exemplu, pun la dispoziție numărul de convorbiri telefonice interceptate, câte au fost utile anchetatorilor și câte au fost personale. Așadar un număr clar de ascultări telefonice
Eu nu cred în ideea că statul e mai puternic, dacă interceptezi mai mult. Cred doar că unii devin mai puternici. Și mai știu că serviciile astea nu pot fi mult mai performante decât România în sine sau că sunt ferite de abuzuri și corupție.
Și le spun celor care trec cu picioarele prin viețile oamenilor că nu vor fi mereu puternici. Că timpul trece. Că le va lua cineva viața lor și a copiilor la puricat. Că le va fi frică. Și oricât se vor ascunde, alți puternici se vor pișa, râzând cu stenogramele în mână de visele, neliniștile și viețile lor triste. Să ai asta în minte mereu, când ceri să se pornească banda aia.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!