Zece întrebări utile dacă vrei să mergi la facultate în străinătate

Articol susținut de Upgrade Academy

Pe 20-21 Martie va avea loc, în mediu virtual, cel mai important târg de educație pentru studii în străinătate. Este vorba de Upgrade University Summit, care o să le prezinte liceenilor români câteva mari universități ale lumii. Printre altele este vorba de Cambridge, NYU, Johns Hopkins sau National University of Singapore. Accesul este gratuit, dar o să revin la finalul acestui articol. 

Care sunt lucrurile de bază?

Aș vrea înainte, însă, să pun la un loc câteva sfaturi utile pentru părinții și adolescenții care-și caută viitoarea universitate la un astfel de târg. O fac pentru că și noi am fost și suntem în situația aceasta, adică avem un băiat care ar putea să studieze în afară. Și am constat din experiențele anterioare, că, deși merg la târgul de educație, nu-mi este clar ce întrebări să pun și mai ales ce răspunsuri să aștept de la cei prezenți acolo. Care este cea mai potrivită universitate, de ce ar merge copilul, cât costă, unde va sta astea sunt lucruri firești. Dar există detalii pe care doar un absolvent ți le va putea da și întrebări la care este bine să ai un răspuns. 

Am stat de vorbă cu mai mulți absolvenți și am conturat câteva sfaturi. Așadar, dacă copilul își dorește și voi sunteți de acord ca el să studieze în străinătate, iată cum ar trebui să abordați problema.

De unde ar trebui să începi?

În primul rând va trebui să faceți un lucru contraintuitiv. Nu să vă întrebați unde va merge, ci de unde va ieși și de fapt ce vrea să facă mai departe în viață. Universitatea o căutați ca să aibă o profesie. Așadar, dacă ați fixat profesia, cu aproximație, trebuie să vedeți unde vă va duce facultatea cu pricina. 

Iar prima întrebare de pus este: în ce companii va putea lucra copilul meu după această facultate. Le puteți cere celor de la facultate să vă spună la ce companii ajung absolvenții lor cu regularitate. O absolventă de fizică mi-a povestit că majoritatea colegilor ei de la Cambridge lucrează la Rolls Royce, companie care-i recrutează activ. 

Nu te rușina să întrebi care sunt salariile medii în aceste companii. Universitățile știu și este important și pentru tine. Este bine să ai acest indicator. 

Care sunt companiile partenere?

Și asta ne duce la a doua întrebare. Cu ce companii aveți parteneriate, fie pentru absolvenți, fie pentru a face internship-uri în decursul studiilor? Aceste companii în care se face practică sunt de fapt cele care recrutează activ oameni. Dacă faci matematică, de exemplu, este interesant de văzut care companii vin la facultate. Sunt giganții tech din America sau companii mai mici europene. Viitorul tău profesional începe din primii ani de facultate. 

Ce fac dacă nu m-am hotărât?

Dacă nu știi foarte clar ce facultate vrei și ce profesie ai putea avea în viitor, atunci explorează cât de libere și orientative vor fi cursurile din primii doi ani. De exemplu, aici trebuie să știi că universitățile americane îți dau o mai mare libertate de mișcare decât cele europene. Unul dintre mentorii de la Upgrade Academy, Cezar Mocan, a avut șansa să studieze la Yale Computer Science unde și-a descoperit adevărata vocație, arta digitală. Într-o universitate europeană, ar fi fost pregătit direct pentru programare.

Dar ce universități partenere aveți?

Apoi, întotdeauna întreabă cu facultăți sau universități este parteneră instituția la care te gândești să te înscrii. Ce posibilități de a face un an sau un semestru în altă parte a lumii sau în altă școală de prestigiu are studentul. Sunt multe aceste parteneriate, ce oportunități îmi oferă. Acesta este un gând de luat în calcul. 

Află cine sunt profesorii cu care te vei întâlni. Sunt printre ei cercetători de renume sau laureați ai unor premii internaționale? Care este trecutul și cv-ul lor? Vei avea sau nu oportunitatea de a lucra cu somități sau este doar o școală cu un corp profesoral bun?

Care este scorul universității și al facultății?

Și află și scorul general al universității în clasamentele școlare internaționale. Este un indicator important. Asta este important ca să nu te trăiești cu mitul că orice școală din afară este bună. Și aici trebuie să știi clar. Nu toate universitățile pe care le vei găsi la un târg au cel mai bun renume.

Este bine să verifici locul in clasamente, nu doar în general pentru universitatea respectivă, dar și pe domeniul de studiu care te interesează. Sunt multe universități foarte specializate care nu sunt niciodată cotate in topurile generale (unde criterile sunt mai complexe), dar care sunt foarte bune pe anumite programe. Spre exemplu, Olin College of Engineering este pe locul 3 in lume ca program de inginerie, dar nu apare aproape niciodată in topurile generale.

Ce cluburi funcționează în această universitate?

Foarte importantă pentru viitorul angajator este participarea la cluburile și asociațiile din interiorul facultății. Sunt foarte apreciate diverse proiecte pe care le-ai făcut cu colegii, premii pe care le-ai luat, concursuri la care ați participat sau poate chiar voluntariat. Vezi ce cluburi sunt și care sunt utile profesiei tale pe viitor. Și nu uita să afli cum poți să ajuți comunitatea din orașul în care vei trăi. Și asta se adaugă la dosarul tău. 

Aceste experiențe extracurriculare sunt importante datorită faptului că arată angajatorilor anumite calități de leadership, inițiativă sau implicare socială care pot fi dezvolate in acest tip de cluburi. Spre exemplu, dacă ai fost timp de 4 ani în timpul facultății editor la ziarul universitătii tale, angajatorii consideră asta drept o experiență de muncă foarte valoroasă care te califica pentru un job care implică scrisul sau  jurnalismul.

Spune-mi mai mult despre procedura de înscriere!

Iar dacă ți-ai făcut calculele pentru viitor, încearcă să nu fii visător și află procesul de înscriere. Vezi exact procedura și câtă importanță se dă eseului sau interviului. Ți se va spune. Află negreșit dacă pentru ei este important să ai deja voluntariat, să fi muncit sau să fi câștigat ceva concursuri. De exemplu, Anglia este mai interesată de partea academică. În Statele Unite contează și cine ești sau ce-ai făcut. 

Se muncește mult în școala asta?

Nu ezita să întrebi și despre cum se desfășoară școala. Poate așteptările tale vor fi diferite și atunci te vei chinui mult. De exemplu, află dacă cursurile pe care le vei urma sunt mai curând teoretice sau practice. Și care este încărcătura de muncă. Câte ore va trebui să dedici muncii? În fine, oamenii de la târguri îți vor putea spune foarte clar dacă vorbim de muncă individuală sau alături de profesori. Și aici ai nevoie să știi cine ești. Îți place să lucrezi singur sau ai nevoie de ajutorul grupului. E un lucru pe care să-l afli de la bun început, dacă vrei să alegi corect. 

Și, da, viața. Că ai și o viață.

În ce oraș vei locui. Este acesta unul mic sau nunul mare. Dacă e un oraș mare te vei integra ușor. Dacă este un oraș mic, în care campusul este principala atracție, gândește-te de două ori. Cine sunt oamenii care locuiesc acolo și cât te va costa viața. De asemenea este important să vezi unde vei locui și dacă facultatea te ajută fie cu cazarea, fie cu orientarea pentru cazare. Sunt universități care nu au campusuri, dar care te învață cum să procedezi ca să găsești un loc. 

Unde pun întrebările? La Upgrade Summit University

Astea sunt datele mari. Și acum înapoi de unde am pornit. Cred că ai câteva elemente de ghidaj pentru Târgul de Educație Upgrade Summit University. Vin câteva dintre cele mai mari universități ale lumii, Cambridge, Johns Hopkins, NYU, National University of Singapore, University of Amsterdam, dar și mentorii Upgrade care sunt absolvenți la cele mai prestigioase școli ale lumii. Și nu trebuie să plătești. Este gratuit. Nu se percepe taxă nici pentru public, nici pentru Universități. Este o oportunitate pentru toată lumea.

Vor  fi 19 întâlniri și cursuri online și se pleacă de la patru teme de bază: impactul pandemiei asupra procesului de aplicație, redactarea eseului personal, criteriile de acceptare ale fiecărei universități, alegerea unei facultăți din Europa în contextul Brexit. Dar folosește ocazia să afli și ce am spus mai sus ca să ai o imagine completă. 

Înscrierea gratuită pentru Upgrade Summit University se face aici

Altfel, în orice moment, mentorii de la Upgrade Academy îți stau la dispoziție ca să te conducă pe drumul acesta. Ei știu deja ce te așteaptă pentru că au absolvit aceste facultăți. Și este un drum de parcurs care nu e tocmai simplu. E bine să începi devreme, iar în clasa a X-a și a XI-a să conturezi decizia. Baftă!

Aici poți afla mai multe despre Upgrade Academy și mentorii săi

La un moment dat am făcut un interviu cu fondatorul Upgrade, Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard

Am mai scris despre acest subiect aici

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!