Mărirea pensiilor cu 40 la sută a fost parcată pentru trei ani

CCR a încheiat ieri povestea măririi pensiilor cu 40 la sută. După o gâlmă de comunicare pe care nu mi-o explic nicicum și anume că toata presa a știut că a fost respinsă sesizarea Guvernului, lucrurile au intrat pe făgașul normal. Adică a apărut un comunicat care spune că sesizarea a fost admisă și, mai mult, invită noul Parlament să stabilească o valoare certă a punctului de pensie. Mai jos este comunicatul.

 art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1775 lei]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie. Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020.

CCR

Ce înseamnă decizia CCR

Mecanismul e un pic mai complicat și-l înțeleg așa. Guvernul PNL a modificat printr-un OUG legea care stabilea că pensiile se măresc cu 40 la sută. Ordonanța a fost modificată în Parlament de PSD prin scoaterea cu totul a articolului care stabilea trecerea de la 40 la sută la 14,4. Doar că o lege din 2000 stabilește că nu ai voie să faci așa ca tehnică legislativă. Mai exact, când modifici o ordonanță prin legea de aprobare nu poți extrage un articol din ea și să lași locul gol. Trebuie să pui ceva în loc. Cum PSD nu a pus nimic în loc, modificarea e neconstituțională.

Ce face CCR special, însă, este să invite Parlamentul să stabilească o valoare certă, fără a se uita că legea este de aprobare a unei ordonanțe care dă o valoare clară punctului de pensie. Tehnic, îi spune, nimeni nu vă poate împiedic asă-i puneți orice valoare vreți voi. Nu sunteți ținuți de acel 14 la sută.

Acum, să ne uităm un pic și la argumentul economic. Toată lumea, inclusiv PSD, știa că această mărire de 40 la sută este o aventură. Că este imposibilă. S-au ținut de ea la nesfârșit spunându-le oamenilor că o să le fie bine. După care fac o greșeală elementară de tehnică legislativă, pe o lege veche de 20 de ani și se termină cu pensiile. Ca și cum au lăsat un cal troian în lege.

În timpul ăsta PNL a părut că apără bugetul și țara să nu intre în faliment, iar PSD le-a spus oamenilor că-i iubește. Nu uitați nicio secundă că toată prosteala s-a desfășurat între campaniile electorale din 2020. Și toți au știut că nu se poate.

Un pic de memorie nu strică

Dar până atunci să ne aducem aminte cum a fost această șaradă. În 2019, PSD s-a gândit c-ar fi minunat să mărească pensiile cu 40 la sută. Pe partea de contributivitate. În ciuda tuturor avertismentelor, a calculelor, a tot, a trecut cu tancul peste argumente. Nu știu pentru cine pregăteau ei campania asta electorală prezidențială, dar așa a fost.

Iohannis, în campanie, nu avea multe de făcut decât să promulge. S-a ținut tare, a înghițit gălușca, ba, mai mult, a zis că are încredere în Viorica.

„Pot să vă spun două lucruri certe. Primul, că, după părerea mea, pensiile sunt prea mici. În consecinţă, se impune o astfel de lege, nemaivorbind de anumite corelări care au existat în sistem, aş spune chiar inechităţi. Deci, din acest punct de vedere, o lege care corectează aceste erori este corectă. Pe de altă parte, sigur, s-a pus problema de unde se iau banii. Şi pot să vă spun că în această chestiune am discutat cu doamna prim-ministru şi am întrebat-o direct şi clar: aveţi bani pentru pensii? Doamna prim-ministru m-a asigurat că la nivel de Guvern s-a făcut o analiză şi sunt bani pentru pensii. După care am promulgat legea”

Klaus Iohannis, iulie 2019

Ba, chestionat de presă, domnul Iohannis a fost inocent.

Legile în România sunt obligatorii, nu sunt facultative. Şi, în acest sens, nu pot să vă spun decât că eu voi insista ca noul guvern să respecte ad litteram toată legislaţia care este în vigoare, iar dacă există probleme în legislaţia în vigoare, ceea ce se poate întâmpla, atunci guvernul va veni cu propuneri de modificare. Însă, din discuţiile pe care le-am avut eu, şi în campanie, şi după campanie, şi astăzi, nu există vreo intenţie la guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii sau, mai pe româneşte, guvernul nu doreşte să taie pensii şi salarii, ba dimpotrivă, Guvernul Orban doreşte să respecte legislaţia, inclusiv în partea care prevede oarece măriri la pensii şi la salarii.

Klaus Iohannis. noiembrie 2019

Dar stați că nu e tot. În 2020 mai veneau niște alegeri, cele parlamentare. Așa că iaca poznă.

„Aceasta este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenţie de experţi, de guvernanţi. La momentul când avem suficiente date, probabil la jumătatea anului, pentru rectificarea bugetară de atunci, Guvernul va trebui să ia o decizie, fiindcă după jumătatea anului lucrurile trebuie să fie foarte bine clarificate. Vreau să vă spun o chestiune care mă priveşte pe mine. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei”

Klaus Iohannis, aprilie 2020

Evident că toată lumea știa că e o minciună, așa că ea a fost rostogolită de toată lumea. A crezut cineva în ea? De bună seamă. O grămadă de oameni care au pensii mizerabile și care au sperat. Dar cum politica presupune să înghiți câte o broască râioasă zilnic, asta le-a făcut plăcere tuturor. E vreo morală? Penalizați-i pe mincinoși, ascultați specialiștii!

Să nu uit. Nu o să mai auziți de subiectul acesta trei ani. Legea va fi amânată anual, iar în prag de numeroasele alegeri din 2024, legea va fi aplicată salvator. Asta e toată povestea.

Am mai povestit despre asta aici

Iar această analiză o să vă lămurească despre cât de prost stăm

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!