Judecata mea după patru ani cu Donald Trump

La ora la care scriu nu există un câștigător evident al alegerilor americane. Cred că Biden este în față, dar Trump are o șansă bună. Și, după cum scrie presa americană, totul s-ar putea rezuma la alegerile din Pennsylvania. Și la numărul de alegători care ies la vot.

În mod evident că sunt cele mai tensionate alegeri americane. Asta pentru că Trump a construit o falie și i-a plăcut să accentueze toate lucrurile diferite. O tehnică politică de acum clasică. Mi-am propus să scriu câteva rânduri care să-l judece pe Trump.

Pentru Biden s-ar putea să mai avem timp. Oricum, ce am de zis despre el se închide într-o singură frază. Consider că este un eșec major al elitei democrate americane faptul că nu a putut produce un politician mai energic, mai dedicat și mai ales care să nu aparțină vechilor legături de putere. Dacă trecutul administrativ este alegerea, atunci situația democraților e chiar gravă. Și cu doamna Clinton am avut aceeași problemă. Cred că vechile obiceiuri trebuie retezate.

Așadar, înapoi la Trump. O să încerc să-l judec ca și cum aș avea un vot în față. E un exercițiu interesant. Ce apreciez și ce-mi displace.

Ce îmi place

Economia americană a crescut specatculos în timpul mandatului său, exceptând perioada de criză. Cred c-a înțeles niște mecanisme care trebuiau aplicate mai demult. E adevărat, corporațiile au avut de câștigat enorm, bogații la fel. Dar condiția a fost ca banii să fie investiți în America, nu înapoi în China. Aceasta este o chestiune de echilibru și poate fi judecată doar pe termen lung.

În chestiunea geo-politică a făcut ce se aștepta lumea mai demult. A numit China drept principal inamic și l-a tratat ca atare. În mare, nu în detaliu. Pentru lumea globală, dar și pentru fiecare dintre noi, China este cea mai mare problemă. Economia lor ne sărăcește și trebuie să avem pe cineva care să spună stop. China nu este un jucător corect, onest sau care să colabooreze, Trebuie să-i privim altfel economia înainte de a ne aduce la sapă de lemn.

Asta înseamnă că Rusia, adversarul tradițional a căpăt un respiro. Ba, câteva idei i-au plăcut lui Putin. Pentru noi asta e de speriat, pentru că există mereu amenințarea că vom rămânea aici la mâna Moscovei. Deocamdată asta nu s-a întâmplat, iar semnalele sunt că flancul estic va rămâne sub protecția americană.

Nu pot să mă exprim de la depărtare în chestiunea migrației. Locuind aici nu pot să înțeleg decât parțial fenomenul. Sunt convins însă că, dacă România ar fi fost supusă unui flux ilegal constant de imigranți din Moldova sau alte părți, am fi avut aceeași discuție aici.

Numirile la Curtea Supremă vor afecta tendințe privind drepturile civile pe întreaga planetă. Dar tind să privesc cu echilibru întreaga poveste. Până la urmă, au mai existat curți conservatoare, iar lumea și-a găsit cursul. Iar alte schimbări acolo vor mai avea loc. În orice caz, cei numiți, sunt profesioniști.

Ce nu-mi place și nu mă pot obișnui deloc cu chestiunea asta.

Amestecul de familie, afaceri, conflict de interese, lipsă de profesionalism pe care l-a adus în Casa Albă. Tot timpul am avut sentimentul că el și familia au jucat pe două planuri și că și-au tras foloase personale cât au putut din experiența asta. Implicarea copiilor la un nivel de decizie administrativă înalt este o decizie pe care nu o iert nici aici.

Subminarea democrației pe orice căi posibile, forțarea unor decizii la limită, conducerea autocrată pe alocuri este un alt lucru pe care, ca european nu-l pot înțelege. De altfel, privită dinspre Europa, America nu mai e cel mai democratic loc cu putință. E chiar un semn de întrebare.

Lipsa de delimitare de tot felul de organizații extremiste este un lucru care face rău întregului sistem instituțional, dar asta este mai puțin important. Trump a legitimat prin discursul său bande extremiste cărora le-a dat un rol în spațiul public.

Minciuna și dezinformarea pornite din Biroul Oval sunt de natură să afecteze întreaga societate. Pentru că un astfel de comportament încurajează discuțiile iraționale și lipsite de substanță. Lumea are probleme reale nu poate discuta chestiuni imaginare.

Lipsa de respect față de viață și față de o minimă morală arătată în epidemie, dar și de-a lungul celor patru ani este ieșită din comun. Tratamentul aplicat de Trump cetățenilor săi în timpul epidemiei seamănă mai curând cu ce s-ar putea întâmpla în Rusia nu în America.

Toate aceste lucruri îl fac periculos pentru tot ce înseamnă spațiul democratic al lumii civilizate. Mirarea mea este că e susținut de oameni foarte deștepți care-l plac doar pentru că răspunde pozitiv unor idei legate de credință și economie. Pe termen lung, democrația, nu numai americană, va avea de suferit imens. Pentru că în ciuda eficienței sale geo-politice și a deciziilor economice la nivel macro, înseși fundamentale lumii civilizate sunt puse la încercare.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Judecata mea după patru ani cu Donald Trump

  1. Marius Banuta spune:

    1.Economia americană a crescut specatculos în timpul mandatului său – nu este greu sa cresti economia , cand tai taxe fara rost . Economia americana era inaintea lui intr-o perioada de crestere .Corporatiile nu au folosit banii ca sa reinvesteasca in economia americana , ci mai mult ca sa „buy back” shares . 2.A numit China drept principal inamic și l-a tratat ca atare – nu as spune asta : cind a vazut ca deficitul balantei externe cu China nu scade , ca economia americana sufera mai mult decit cistiga din noile tarife ( si apropo China nu a platit prin tarife , cum nu a platit nici Mexicul pentru wall ) a incercat sa renegocieze . Abia cind a vazut ca pierde teren cu Covid19 a inceput sa faca o sperietoare din China ( chiar daca la inceput il lauda pe Xi ca se descurca bine in cazul Covid19 ) .China este un pericol pentru economia mondiala : practica capitalism la export si comunism in productia interna .3.In domeniul migratiei – fie care tara are dreptul sa aiba propia politica , dar ceea ce face Trump este diavolizarea unor imigranti fata de altii si asta PUBLIC . Poti alege ca tara sa scazi sau sa cresti cota de imigranti dintr-o zona / tara sau alta , dar nu iti atati propiul popor impotriva unora .Cu respect

    1. Cătălin Striblea spune:

      Orice e discutabil, dar în chestiunea imigranților e pe dos. El doar a speculat existența unui curent de opinie. Puteți să vă închipuiți doar cum o să reacționați dacă în România ar intra zilnic, ilegal, 500 de sirieni vreme de un an.

  2. Radu Prins spune:

    „Amestecul de familie, afaceri, conflict de interese, lipsă de profesionalism pe care l-a adus în Casa Albă. …”

    Intr-un interviu luat unui “(fost) agent american ”, acesta exprima o atitudine incomparabil mai dura la priceperea familiei Biden. Apareau precum niste neispraviti.
    Or Trump a profitat probabil de circumstantele politice favorabile lui si familiei lui, fiind déjà si asta inca de mult, un miliardar bogat. Ceea ce inseamna cu totul altceva.
    Ma intelegeti…?

    „Subminarea democrației pe orice căi posibile, forțarea unor decizii la limită, conducerea autocrată…”
    Democratie…un termen cu care nu pot de fel sa ma obisnuiesc, in forma in care ea este promovata Un singur exemplu: egalitate pt. toti. Asta conduce spre egalitarism de fapt, ceea ce inseamna ceva extrem de rau pentru elitele intelectuale in deosebi. „Sa fie puse la respect, tovarasi”. „Noi muncim, nu gandim”. „Moarte intelectulilor”. Asa de repede ati uitat?. Si dvs. aveti si…barba… Sa nu omitem aici nici absenta discutiilor crestine in spatiul public. Democratia permite toate manifestarile „respinse” de crestinism. Or noi romanii, pana nu de mult eram –cel putin declarativ- niste crestini adevarati. Cel putin la suprafata. Aspectul acesta al ascunderii valorilor crestinismului nu-l pot accepta.

    „Lipsa de delimitare de tot felul de organizații extremiste… Trump a legitimat prin discursul său bande extremiste cărora le-a dat un rol în spațiul public”.
    Despre ce este vorba? Nu prea inteleg aspectul. Bande…? Dar la noi de ce nu pomeniti despre bandele de interlopi, sau de cei asociati crimei “organizate”?.
    Precum a fost “confiscata revolutia noastra din decembrie”, la fel a fost confiscata si “democratia”, ea ne mai fiind ceea ce inseamna ea de fapt;fiind un bun comun, al obstei carevasazica.
    ”Minciuna și dezinformarea pornite din Biroul Oval sunt de natură să afecteze întreaga societate… Lumea are probleme reale nu poate discuta chestiuni imaginare”.
    Minciuna si dezinformarea functioneaza absolut peste tot la fel, functie de starea morala a natiunii si conducatorilor lor cei “alesi”. Nu ne deosebim de ei nici noi.
    Si acesta este un aspect al functionarii acelei “democratii” in care “toata lumea” are dreptul sa –si dea cu pararea. Ca si in politica unde specialistii nu-si gasesc inca locul…Si iata rezultatul prost din Romania
    ”Lipsa de respect față de viață și față de o minimă morală arătată în epidemie…Tratamentul aplicat de Trump cetățenilor săi în timpul epidemiei seamănă mai curând cu ce s-ar putea întâmpla în Rusia nu în America”.
    Dar de ce atata reticenta fata de alte metode…? Simplific la maximum chestiunea pandemiei, afirmand ca exagerare globala suspecta este un lucru periculos si suspect, pentru ca cel mai periculos lucru, este faptul ca virusul se transmite de la om la om, aflati la o distanta prea mica si fara masca. Asta trebuie clarificat si trasmis cetatenilor. Si de cand Statul a devenit atat de grijuliu cu sanatatea cetatenilor sai?. Brusc s-a trezit posedand un spirit de (fals) samaritean, care acuma nu-si mai vede capul de problemele pe care tot el le-a starnit…pretinzand totala supunere de fapt autoritatilor. Or la asta chiar ca ne pricem rau de tot: sa impunem supunerea neconditionata, in fata „uniformei”, spre uniformizare…si ascultare deplina. Este singurul capitol indeplinit cu brio de RO. dupa revolutie: asigurarea linistii publice pana la represiune. Vezi 10 august…Mai lipsesc din peisajul acesta, numai minerii…

    Toate aceste lucruri îl fac periculos pentru tot ce înseamnă spațiul democratic al lumii civilizate. Mirarea mea este că e susținut de oameni foarte deștepți care-l plac doar pentru că răspunde pozitiv unor idei legate de credință și economie. Pe termen lung, democrația, nu numai americană, va avea de suferit imens. Pentru că în ciuda eficienței sale geo-politice și a deciziilor economice la nivel macro, înseși fundamentale lumii civilizate sunt puse la încercare.

    “Toate aceste lucruri îl fac periculos pentru tot ce înseamnă spațiul democratic al lumii civilizate”.
    “Mirarea mea este că e susținut de oameni foarte deștepți”.
    Care spatiu democratic al lumii civiliate, dle. Striblea?. Si unde e valabila chesia asta cu… “civilizat” ?. Faptul ca si eu sunt de acord cu multe dintre masurile sale, in ansamblu lor, pivind adica padurea si nu copacii cre o alcatuiesc(…), ma face oare mai destept?. Socotesc ca a cam sosit timpul sa reanalizam prerogativele democratiei cea atoatecelea permissive si ale globalismului. Da desigur, o viziune reala si pe alocuri mai putin placate, cum ar fi nemajorarea pensiilor din lipsa de bani adevarati”, trezeste antipatie si nemultumire in randul segmentului aferent de masa.
    Caci, vorba lui Gyuri Pascu de la Divertis”, mai acum cativa ani…buni: “Noua cine ne da…pe noi cine ne ajuta?.
    Iisus ne-a oferit instrumentele necesare pentru a ne ajuta singuri, nu pentru a primi cu mare placere orice pomana.
    Observ ca Imnul noastru acesta, n trezeste nimic deosebit in mintea noastra, in sufletele noastre. Motzaim in continuare satisfacuti de farmiturile care cad de la mesele mai marilor nostri, autohtoni sau externi; fie ei chiar cei din UE.
    Cat despre imigranti („ilegali” de fapt…) ce sa mai vorbim?. Desigur ca dintre ei, foarte putini au legatura cu terorismul, dar restul, cei pasnici, nu ne vor chir si ei, de fapt, situati in modelul nostru crestin si deci tacit, isi vor ajuta conationalii si coreligionarii, ori cat ar fi ei de extremisti. In fond , probabil ca tactica lor este de a baga spaima in democrati, care pana acum le-au cam satisfacut tote cererile, trecand peste traditiile crestinismului (?!) si peste crestini de fapt, pentru a se simtii inca mai bine. NU fiti naivi.

  3. Mirică Ion Adrian spune:

    Pertinent articolul, dar eu sunt puțin cam subiectiv.
    Acum se pare că va câștiga JB, deși eu îl preferam pe DT, fiecare cu preferințele sale.
    America era într-o stare de ,,defensivă” după mandatele lui BO și BC, așa că dacă Republicanii nu au avut ceva mai bun (mai incisiv) în afara lui DT asta este, America trebuia să fie din nou nr. 1.
    Cred că suntem de acord că DT are foarte multe ieșiri de tip CVT (la un alt nivel) și că poate speria, dar este ținut în frâu de democrația lucrătoare (acolo banul dictează și nu tâmpeniile unuia sau altuia), apoi vine Congresul și Senatul care dacă faci lucruri greșite de sancționează imediat, apoi Curtea Supremă (Justiția în general) .
    China – era reprezintă pericol pentru toți, mai ales pentru stabilitatea economică a lumii (de fapt sa văzut în perioada crizei sanitare când China a fost oprită din producție și export. Cum lupți cu ea / doar economic și prin tactici politice (militar nu se pune problema).
    DT știe că nu poate lupta pe mai multe fronturi cu inamici de categorie grea : Rusia, China India, Brazilia, UE, dar se ia de cel care are potențialul distrugător economic mai mare. Rusia / URSS a fost distrusă nu militar ci economic.
    Emigranții- o problemă sensibilă, mai ales că SUA este formată integral din emigranți, dar această problemă a fost pusă de -a lungul timpului (cam din 1800) și a avut mai multe vârfuri de opreliști și libertăți.
    De ce țin cu DT ? pt că militează pentru conservatorism, pentru demnitate și credință. Nu pot să țin cu cineva care își cere scuze (iertare) pt că nu este negru sau nu este alb! Nu pot să țin cu un partid care nu zice nimic când steagul țării este ars și când sunt unii fanatici care susțin desființarea poliției și disoluția Statului.
    Îmi pare rău că Democrații nu au propus pe cineva capabil și carismatic să fie președinte, că nu vin cu un program real de stopare a acestei falii create încă din timpul lui BO.
    Oricum avem de învățat de la democrația americană și de la sistemul de justiție al SUA.
    Pt mine, ar fi fost mai bine să ne integrăm în SUA și nu în UE (cel puțin pt 3 aspecte Democrație, Economie, Armată – în ordinea aceasta.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!