Câteva argumente în favoarea organizării alegerilor în decembrie

Majoritatea specialiștilor în epidemiologie susțin că numărul de infectări urmează să crească în România în săptămânile următoare. Tendința este deja generată, iar noile restricții își vor face efectul de abia în două săptămâni. După care ar urma un platou de alte două săptămâni, adică un număr mare de infectări, dar nu se vor mai înregistra creșteri. Și de abia următoarele două săptămâni vor aduce o coborâre. Desigur, dacă măsurile vor funcționa și vor aduce rezultatele sperate. 

Această evoluție a epidemiei se suprapune cu perioada electorală din România. În două săptămâni ar urma să înceapă campania electorală, una restrânsă, apoi, pe data de șase decembrie, noi ar trebui să mergem la vot. Această organizare este urmarea unei hotărâri de Guvern, aș acum stabilise legea veche a alegerilor. Dar o nouă lege a fost adoptată de PSD și prietenii săi din Parlament. Aceasta a fost declarată constituțională și acum trebuie să vedem cum va juca președintele Iohannis în această chestiune.

Dar, dacă legea este promulgată în următoarele săptămâni, PSD ar putea hotărî ca data alegerilor să se schimbe în primăvară. CCR a dat acest drept Parlamentului de a avea un mandat mai lung cu trei luni, chiar dacă nu va mai putea da legi organice. Așadar, și cu această legea, alegerile vor avea loc cel mai târziu în martie.

În ultimele săptămâni, PSD a dat semnale puternice că alegerile trebuie amânate. Motivul invocat este că epidemia e la un nivel atât de mare încât campania electorală, dar și procesul alegerilor în sine nu ar face decât să sporească numărul bolnavilor. Adică multe vieți vor fi puse în pericol de procesul electoral. 

Prieteni, eu cred că alegerile trebuie să aibă loc în acest an. Așa cum procedează și alte state. În câteva zile vor fi alegeri în Statele Unite, țară cu probleme infinit mai mari decât ale noastre. Și acolo nu am avut această dezbatere. Nici chiar domnul Trump care și-a anunțat un al treilea mandat la un moment dat nu a putut să treacă de această barieră democratică. 

Marea problemă a democrației este aceea că mereu se găsesc în calea ei diverse obstacole.. Mereu ne este prezentat un bine mai mare decât democrația însăși. Dar dacă există o certitudine în viața noastră politică este că indiferent de ceea ce i se arată în față și de câte probleme are, democrația funcționează. 

Evident că argumentul sanitar este puternic. Evident că este posibil ca numărul de infectări să sporească în urma alegerilor. Dar atenție, problema nu este musai legată de marea masă a populației, ci de cei care lucrează efectiv în aceste alegeri. Nu cred că acolo unde ați mers la vot în alegerile locale ați remarcat probleme deosebite. În cazul meu, totul a mers impecabil. Deși am venit echipat, am primit la intrare mănuși, măști, dezinfectanți. Nimeni nu mi-a atins buletinul și nici ștampila din fața mea nu a venit din mâna altei persoane. 

Este evident că orice grup de oameni, orice adunare se poate organiza astfel încât infectările să fie puține spre inexistente. Ține doar de noi să facem ceea ce trebui în acest scrutin. Nu putem invoca propria incapacitate organizatorică ca să diminuăm din democrație. Dimpotrivă, avem deja o experiență, a funcționat cât de cât, putem face mai bine. 

Apoi, este evident că din punct de vedere al funcționării statului aceste alegeri trebuie să aibă loc. În aceste zile am văzut că se duce o bătălie politică chiar pe pandemie, pe viețile oamenilor. Avem un guvern minoritar și un Parlament care-i pune bețe în roate. Este evident nevoie ca orice guvern care vine în fața noastră din decembrie să aibă și sprijinul unei majorități parlamentare care să poată lua câteva măsuri dure. Atenție, asta nu înseamnă transferul de putere într-o singură mână, ci ceva mai multă coerență. Eu cred, de exemplu că dacă PSD câștigă aceste alegeri și face o majoritate parlamentară cu Pro România, PMP și UDMR, atunci cu această reconfirmare poate să guverneze. 

Mai e un lucru și vi-l spun cu toată sinceritatea. Ultimii patru ani au dovedit că în Parlamentul României sunt personaje toxice, murdare și care au atacat din temelii regulile de bună funcționare a societății românești. Ei au pus la îndoială litera și spiritul legii, dar ș însăși normele de bună conviețuire în comun. Astăzi, după o salbă de ticăloșii făcute vreme de trei ani se folosesc de această nenorocire pentru a nu pierde o parte dintre privilegii și puterea lor. Chiar credeți că acest parlament care i-a dat o funcție pe viață lui Florin Iordache merită să mai rămână în această formulă? Nu cumva asta e o încercare de a fugi de răspundere? . 

În fine, nimic nu ne garantează că în martie nu vor fi numere mai mari în boală. Cred că suntem de acord că boala asta va fi cu noi multă vreme. Slăbirea democrației nu este premisă. În vremuri de criză este timpul potrivit pentru populiști, extremiști și alte lighioane politice. Ei se vor ridica în curând și vor acoperi România cu un val de minciună și confuzie. De asta avem nevoie ca lucrurile să fie clare. Avem nevoie repede de politicieni care să ia măsuri ferme, legitime și care să reprezinte populația. Este timpul să reconstruim încrederea, nu să o diminuăm. Iar semnalul cel mai important este tocmai să ținem alegerile. Așa că vă invit astăzi să votați pentru alegeri. 

Pe de altă parte, dacă PSD vrea ca epidemia să scadă ar trebui să poarte măști. Și să militeze pentru ele. Nu poți să spui că trăim vremuri periculoase și tu să pui pe locul întâi pe liste doi cetățeni care s-au bătut cu Poliția pe teme de mască. Să spunem cinstit că planul PSD este ca PNL să-și rupă gâtul în administrarea acestei crize și să revină la putere, cu orice cost. Chiar dacă asta înseamnă vieți pierdute.

Și să nu uit un argument pe care ni l-a dat un ascultător la Avocatul Diavolului. Dacă alegerile nu au loc acum, intră în vigoare pensiile mărite, or economia nu-și permite asta în mijlocul pandemiei. Pensiile trebuie mărite, dar nu în acest context în care nu putem plăti actualele cheltuieli curente.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!