Ce soluții au diverse state la începerea școlii.

Să nu credeți nicio secundă că dezbaterea care se poartă în România, legată de școală, este singulară. Ea este repetată identic mai în toate țările civilizate și are cam aceleași coordonate. Adică întârzieri, lipsa fondurilor, imposibilitatea de a găsi o soluție unitară, părinți care nu știu ce să facă. Dar și o împărțire în două a familiilor. Unii care-și doresc să trimită copiii la școală și alții nu.

Există și un alt lucru asemănător cu cel din România. Adică decizia a fost descentralizată, iar directorii, profesorii comunitățile trebuie să facă ce știu mai bine. Autoritățile statale și federale, cum ar fi cele din America, stabilesc seturi de reguli și recomandări, dar și dau bani. De aici și o întreagă dezbatere politică.

Pentru că au sisteme diferite, în unele state școala a început deja, iar în altele urmează să se întâmple asta. În Florida, s-a încercat o repornire deplină a școlii, dar imediat au apărut focare. Așa că s-au aplicat măsuri de restricție. În acest stat s-a ajuns la un sistem de măsuri mixte care să ducă la școală fizică și online. Guvernatorul deSantis chiar a comparat situația cu lupta împotriva lui Osama bin Laden, Și a adăugat că școlile trebuie să continue de orice manieră, ”tot timpul și pentru toată lumea.”

La New York, școala va începe și-n aer liber. Primarul le-a cerut directorilor să amenajeze clase afară. Și apoi a spus că directorii au această experiență pentru c-au organizat tabere. Anunțul a fost făcut cu doar 17 zile înainte de începerea școlii, ceea ce a iritat opinia publică.

Guvernul britanic este sub presiune pentru c-a hotărât ca în școli să nu se poarte mască. Inițial s-a spus că acestea nu sunt necesare ca urmare a măsurilor de distanțare socială. Presiunea publică este atât de mare, încăt pas cu pas Boris Johnson dă înapoi.

Nici restul lumii occidentale nu are o misiune mai ușoară. Iată câteva dintre măsurile luate.

Franța

  • Măștile sunt obligatorii la toată lumea peste 11 ani
  • Distanțarea fizică se păstrează în pauze
  • Copiii vor reveni în clase în efectiv complet
  • Este împiedicat amestecul copiilor de la diverse clase

Italia

  • Numărul copiilor va fi mai mic în clasă
  • Distanțarea este obligatorie
  • Copiii vor fi împărțiți pe grupe
  • Se vor face ore și sâmbătă
  • Masca este obligatorie
  • Unde sunt cazuri vulnerabile acasă, școală de la distanță

Germania

  • Școlile încep la date diferite
  • Dezinfectarea se face de mai multe ori pe zi
  • Este interzis să atingi balustradele sau clanțele
  • Măștile nu sunt obligatorii în toate statele

Spania

  • Dezinfectarea se face de trei ori pe zi
  • Distanțarea fizică este de minim 1,5 metri
  • Copiii de peste 6 ani trebuie să poarte mască
  • Copiii mici sunt împărțiți în grupe 15-20, fără distanțare

Olanda

  • Măștile nu sunt obligatorii, dar unele școli le cer
  • Unii copii cu probleme sunt scutiți de școală
  • Aerul condiționat trebuie verificat temeinic

Concluzia este una singură în această poveste. Întreaga lume se confruntă cu un lucru nemaivăzut și pe care-l controlează în mică măsură. Nu există soluții miraculoase, nici clare, nici unitare. Există doar un efort al comunităților de a face mai bine. Și cam peste tot o poziționare politică față de măsură. Este clar că doar școala online nu răspunde problemelor societății actuale. Și probabil că societățile vor împinge încet spre revenire la ce era, indiferent de riscuri. Doar dacă rezultatul va fi dezastruos, atunci lumea va fi mai atentă la școala online. Deocamdată riscăm.

Toate măsurile legate de școli aici.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

5 comentarii la Ce soluții au diverse state la începerea școlii.

  1. Adrian Ionascu spune:

    Da, este o situatie nemaivazuta, dar este foarte posibil ca la sfarsit, tragand linie, pana si meseria de profesor sa nu mai semene cu cea traditionala si sa se nasca o generatie in castig, care sa invete sa caute singuri raspunsuri. Problema cea mai mare va fi: cine va valida raspunsurile? Este usor sa aluneci sau in derizoriu, sau in banal, pentru ca majoritatea dintre noi (si parinti si profesori) nu avem caderea si rabdarea sa educam pe altii, indiferent ca avem o diploma sau un certificat de nastere cu numele nostru inscris in el. Am insa toata increderea ca, la cata informatie este acum in lume, esentialul va ajunge unde trebuie.

    1. Derbi spune:

      Câtă dreptate va dau… sper din suflet sa nu rămână nimeni in urmă cu școala. Ca fiecare copil să aibă parte de un viitor frumos, fără aceste riscuri in jurul lor.

      1. Alexandru spune:

        Este ceva esential sa nu ramana nimeni pe dinafara, in mainile copiilor se afla viitorul tarii. Aceste eventuale greseli care se pot comite acum vor avea consecinte catastrofale mai tarziu.

  2. Georgeta Brisc spune:

    Părerea mea este urmatoarea:
    1. Unele materii pot fi predate la fel de bine și on-line, ca la clasa, pt acestea cred ca nu se justifica prezenta fizica la scoala
    2. Prezenta la scoala sa nu fie obligatorie sau părinții sa pata sa opteze pentru școală on-line.
    Notele sa se dea după merit, indiferent dacă a fost la cursuri sau la scoala on – line. Dacă știe de 10 sa primească nota 10.
    3. Astfel la scoala s-ar crea mai mult spațiu (săli de clasa) pentru învățarea materiilor cum ar fi matematica, fizica, chimia, la care învățarea este mai eficienta la clasa decât on-line, dar și la aceste materii prezenta la scoala sa nu fie obligatorie
    4 Cred ca o perioada de o luna, doua sau trei se poate merge în continuare pe școală on line pana când se întrevede o evoluție a virusului, măcar prezenta la scoala sa nu fie obligatorie la vârstele de copii cu risc mare de răspândire a virusului. În localitățile unde copii nu au mijloace pt școală on-line, iar nr. de copii este redus copii sa se ducă la scoala.
    Banii cheltuiți pt distanțare în varianta ca toți copii ar merge la scoala s-ar putea redirecționa pt. dotarea cu tablete a celor în aflați inmposibilitatea de a-și cumpăra.

  3. Milena Dinu spune:

    In Elvetia copiii au inceput scoala. Nimeni nu poarta masca nici in clase nici in spatiile comune.Se interactioneaza normal, adica se continua activitatile de grup. In iunie , copiii se intorceau in clase pentru aproximativ o luna ca sa termine anul scolar. In momentul acela nu exista obligativitatea purtarii mastilor nici macar in transportul comun. M-am gandit sa va scriu fiindca ma intreb de ce nimeni nu citeaza modelul elvetian care a fost destul de atipic din multe puncte de vedere dar se pare ca a functionat cat de cat. In ceea ce ma priveste, sunt de acord cu masurile luate la noi, fara masca in scoli si fara masca pana la 12 ani in general.Pe de alta parte , sistemul scolar e destul de diferit, scoala obligatorie se termina la 15-16 ani,tinerii care isi continua scolaritatea intr-o forma de invatamant secundar sunt obligati sa poarte masca in interior. In cazul asta, efectivele pot ajunge si la 28 de elevi intr-o clasa.
    Oricum, toata lumea merge la scoala, recreatiile sunt la fel, cantinele scolare sunt deschise, spatiile de studiu, bibliotecile, laboratoarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!