Pe medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu l-am cunoscut acum câțiva ani. Mi-a plăcut din prima pentru că nu e alarmist. Și are o blândețe care te pune pe picioare. I-am dat la data respectivă cam 50 de ani. Și mai târziu a râs de mine când i-am spus.
Doctorul aleargă zilnic kilometri buni, uneori câte zece, și erau ani în care făcea semi-maratoane. La un astfel de maraton era teribil de frustrat că nu poate face față din cauza unui menisc. Dar a tras de el. Pasiunea lui pentru sănătate și menținerea ei prin obiceiuri corecte de viață a dus la strângerea a sute de doctori în jurul lui.
Spre surpriza mea, doctorul Tatu-Chițoiu s-a pensionat. Nu avea 50 de ani cum am crezut eu, ci mai avea puțin la pensie. Dar pentru că e un om activ, a rămas alături de pacienți și cu o inovație. De ce ne nu ar putea ajunge viața bună la noi și prin intermediul telefonului, care oricum ne face sedentari?
Doctorul Gabriel Tatu-Chițoiu și soția sa, Daniela au construit o aplicație care să te ajute să-ți păstrezi greutatea, dar să și slăbești. DAHNA vine de la Diet According to the Healthy Nutritional Approach. Daniela Tatu spune că ideea i-a venit la coadă la supermarket.
”Ideea acestei aplicații a apărut spontan, în timpul unei sesiuni de cumpărături, mai precis în timp ce eu și soțul meu ieșeam dintr-un supermarket, neplăcut impresionați de alimentele ultra procesate existente în coșurile colegilor noștri de shopping, gândindu-ne ce util ar fi un instrument care să îți ofere extrem de rapid lista de cumpărături de alimente sănătoase, cu exact cantitățile de care are fiecare nevoie, pe baza unor meniuri sănătoase predefinite și care să ia în considerare un profil propriu metabolic.”
Daniela Tatu-Chițoiu
Acum câteva săptămâni, doctorul Tatu-Chițoiu m-a sunat să încerc aplicația. Știe exact ce marfă are în față. Dacă ar fi un client ideal pentru aplicație, atunci eu aș fi acela. Într-o luptă permanentă cu mine, încercând mereu să dau kilograme jos, mâncând prostii și sfârșind învins de fiecare dată, eu chiar încerc orice lucru nou ce-mi dă speranțe. Așa că nu e prima aplicație pe care o văd.
Ce face DAHNA? Îți stabilește de la bun început profilul, îți fixează obiectivul și apoi îți dă resursele necesare ca să mergi mai departe. De fapt, lucrul cel mai atrăgător este că-ți spune ce să faci.
Singura dată când am reușit să slăbesc, a fost cu ajutorul unui doctor nutriționist, care, pur și simplu, mi-a dictat o sumedenie de rețete pe mai multe zile. Și de care m-am ținut. Este ce face și DAHNA, în lumea virtuală. Adică îți oferă multe meniuri, 43, cu tot ce trebuie să mănânci într-o zi și cu cantități adecvate greutății tale. Îți faci lista de meniuri și le urmezi cu sfințenie în fiecare zi. Mâncare este aleasă de nutriționiști și medici cardiologi ca să răspundă nevoilor tale. Iar dacă simți că nu mai poți, ai un buton care te duce în contact cu un medic.
Există și un capitol dedicat mișcării, cu tot cu filme. Fotografii și indicații adecvate profilului tău. Poți să-ți alegi oricare dintre filme și să-l urmezi îndeaproape. Nu trebuie să fii perfect, dar poți să încerci. Iar aplicația îți monitorizează progresul.
Și, da, în fiecare zi primești știri legate de sănătate, dar alese din surse sigure, ca să nu cazi în plasa miturilor despre sănătate.
În fine, ce vreau să vă spun. Nu există miracole. Și de fapt, marea luptă este să te menții. DAHNA este un instrument. Pentru unii poate fi util, dar adevăratul motor este la noi. Iar dacă nu funcționează cu aplicația, să știți că doctorul Tatu-Chițoiu vă așteaptă oricând la alergat.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!