Valul doi a venit. Și e propulsat de o neîncredere fabricată în laborator

Trebuie să discutăm despre  cel mai important subiect al zilei, dar în egală măsură și cel mai ignorat, dacă te uiți la ce se întâmplă în jurul nostru. Cred că suntem în valul doi al epidemiei de coronavirus. Diferența este că de data asta, cel mai important spital COVID din România s-a umplut. 

Institutul Matei Balș a anunțat că nu mai poate face internări pentru că nu mai sunt spații. Pentru cei care se îmbolnăvesc trebuie găsite alte soluții la spitalele de sprijin din București. Doctorul Adrian Marinescu de la spitalul Balș spune că, dacă se merge în această direcție, cu siguranță vor crește și cazurile de ATI. Acestea sunt 176 acum în toată România, care are cam 1500 de paturi. Brașovul nu mai avea nici el loc de pacienți de acum două zile. 

Problema este că toate cifrele proaste cresc.

Sporește numărul de cazuri zilnice, cam din 8 iunie încoace. De asemenea, a sporit rata de reproducție a virusului, care a trecut de 1 și a ajuns la 1.13. De asemenea a crescut numărul de cazuri active, care e la 5300. Și numărul morților într-o singură zi e cel mai mare  din ultima lună, adică 22. Numărul de noi vindecări fluctuează de la o zi la alta, de la cifre mici, cum ar fi 40 până la unele mai mari, de peste 200. 

Un semnal vine și de la mai mulți medici. Sunt din ce în ce mai multe cazuri cu forme medii și severe ale bolii. De altfel, Raed Arafat și Nelu Tătaru au repetat în această perioadă că pericolul nu este trecut. S-a adăugat și o reacție politică a președintelui Iohannis care și-a arătat îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă. 

Toate datele coincid cu relaxarea pornită în luna iunie și care acum își arată primele rezultate. Este evident pentru toată lumea că măsurile de restricție nu mai funcționează și că în egală măsură sunt probleme cu responsabilitatea personală. Cred că fiecare dintre voi a văzut că nu se poartă măști în spațiile publice, că nu se respectă distanțele, că e aglomerat peste limită la unele terase. Dar mai ales că există o presiune constantă pentru încălcare. Lumea stă de vorbă fără griji, s-a revenit la întinsul mâinii. 

Ceea ce este cel mai periculos, însă, este discursul care vine și dinspre o parte din elita politică și care îndeamnă la nerespectare și la neîncredere.

PSD și aliații au îndemnat de-a dreptul la minimalizarea restricțiilor și au făcut tot felul de trucuri care să îndepărteze măștile. Țineți minte și modul în care au susținut ignorarea măsurării temperaturii. Adăugați activitatea constantă a Avocatului Poporului de a chestiona aceste măsuri. Toate au dus la un climat în care foarte mulți oameni nu mai cred în boală. Scenariul politic lucrat în laborator și care a vrut să construiască imaginea unui dictator la Cotroceni vine acum înapoi către populație.

Este firesc să pui întrebări și să chestionezi datele de la autorități. Sunt valide întrebările despre numărul de teste, inadvertențe între raportări. Nu știm exact cine sunt și de unde vin pacienții, dacă sunt focare sau răspândire comunitară. Sau cum se stabilește cauza fiecărui deces. Societățile democratice sunt construite pe întrebări și chestionarea mai marilor zilei. Doar că aceasta trebuie să fie onestă și nu pentru construirea unui capital politic. Pentru că azi, e posibil ca unii oameni să sufere tocmai pentru că politicienii lor au acționat incorect. 

Președintele Iohannis a pomenit de o posibilă revenire la starea de urgență. Nu știm în ce măsură mai e posibil sau dacă societatea mai acceptă. Dar e vital să vă spălați pe mâini și să purtați mască. Și să aveți grijă de voi pentru că suntem pe cont propriu.  

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Valul doi a venit. Și e propulsat de o neîncredere fabricată în laborator

  1. Pompiliu Diplan spune:

    catalin striblea, sunteti agent de news sau de fake news? de ce nu va interesati cu ce fel de pacienti s-a umplut Matei Bals. Decat sa efectuati dansul lebedelor mici din Lacul cu acelasi nume, mai bine v-ati reapuca de jurnalism . etic. nu ce ati facut de cateva luni incoace.

    1. Cătălin Striblea spune:

      Dacă mă uit cu atenție, nu e niciun fake news în articolul meu, dar în ce spuneți da. În spital sunt și pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare. Dar cred că medicii știu mai bine de ce-au hotărât să aibă această practică.

      1. bogdan spune:

        inca o directie pe care sa mergi: cate spitale sunt pentru Covid-19 in bucuresti? care e capacitatea lor totala? cat din aceasta capacitate este ocupata in acest moment?
        Daca toti bolnavii sunt internati la bals si la babes este normal ca la un moment dat sa apara stiri de genul: bals este plin, ce ne facem fetelor?

  2. Filea Z. spune:

    Apoteotic. ,,suntem pe con propriu”! Dar oare nu asta e situația tot timpul în țara asta? Uite, eu sunt convins ca alcoolul dăunează grav sănătății, dar dacă sfatul vine de la bețivul satului eu îl ignor! Așa si cu ,,el comandante”. Să îi lase pe medici sa ne spună asta pentru că altfel se întâmplă să bagatelizat orice recomandare, ceea ce chiar S-a întâmplat!

  3. LaFlemme spune:

    Eu am un coleg inginer care chiar acu’ cateva minute imi zicea ca „nu e chiar asa grav covidul, ca oricum multi mureau de alte boli”. Sau „stiu eu pe cineva caruia i s-a oferit de la morga/medici 3500 lei sa declare ca ruda a murit de covid”. SI asta vine de la un inginer, cu facultate, dintr-o corporatie … Adica nu de la cineva care se uita la Antena 3 si citeste Sputnik.

  4. Radu Prins spune:

    Raman la parerea mea ca avem de-a face cu o simplificare extrema a modului de informare a cetateanului potential pacient. Toate raportarile TV. sunt identice, calate pe o schema simpla si seaca in aspecte interesante pt. cetateanul „amenintat”, -cum se spune- , „la greu”. Si…nu intelegi nimic din mecanismul de transmitere al bolii, ceea ce face dovada (reala) a priceprii factorilor responsabili, pentru o astfel de situatie. „Sistemul” nostru nu este pregatit pentru asa ceva. Ne comportam exact precum rusii dupa ce au fost atacati de nemti in 1941. Luni de zile nu si-au revenit, retragandu-se in devalmasie si cu mari pierderi. Acum,la noi, nivelul rezistentei psihice a natiunii este precara, consensual cu spaima medicilor, surprinzator de mare. Stangacia confruntarii cu situatii dificile, este evidenta, desi de ani buni, situatia „sanitara” la noi este prea putin imbunatatita. Am fost luati ca din oala, cum se spune. Se asteapta “facerea vaccinului”. Apetitul cetateanului(ignorant) pentru spitalizare, este mereu prea mare. Ne-am obisnuit sa fim asistati socio-politic si sanitar/medical. Cineva sa aibe grija de noi, sa ne dea ceva , cate putin, dar sa fie ceva… Nu ne pricem sa gestionam situatii dificile, cineva mereu nu intelege cu ce ne confruntam. Ne e frica, suntem inspaimantati, s-a distrus in buna parte capacitatea individuala de rezistenta la…rau. Pentru ca, „raul” umbla in toata lumea si, culmea !, chiar si la noi crestinii ortodoxi, cei fara de pacate…Gresit!. Pana la proba buna, a dobadirii fericirii, suntem cu totii expusi. „Raul”, se raspandeste in lume precum virusul, fara sa-l vezi, dar la un moment dat, il poti simtii. Sa privim ceva mai in extenso, „evolutia progresului si civilizatiei”, a efectului ei asupra …moralei crestine. Daca maine cineva ar veni si ne-ar spune ca, toate relele vi-i se trag datorita indepartarii de Dumnezeu si morala crestina, care credeti ca ar fi reactia noastra?.
    Concret, vreau sa aflu raspunsuri dela factorii responsabili, raspunsuri la intrebari de genul:
    – este adevarat ca se raporteaza decese cauzate de alte motive, decat infectarea cu virusul respectiv?.
    Daca da, de ce?.
    -unde sunt amplasate focarele de infectare, in ce locatii (cartiere, centre sociale, etc)
    -Cum se „transmite/migreaza” si daca migreaza virusul?.
    – in mod categoric, dovedit, infectarea s-a facut exclusive “de la emigrantul U.E. purtator”?,
    – care este si daca este, legatura, sau factorul comun, intre zonele cele mai atinse de virus?. Exista vreo legatura intre Suceava, Bucuresti si Brasov?.
    – De ce nu sunt semnalate cazuri in mii de alte localitati?.De ce exista localitati in care realmente nu sunt semnalate astfel de cazuri?.
    – care este influenta factorilor meteo asupra „vietii” si rezistentei virusului ?.
    – care sunt cele mai periculoase locatii spre molipsire?.
    – ce trebuie sa faca fiecare cetatean , in mod individual, spre a se proteja?. In afara de o izolare, precum o face…strutul?. Parerea mea sincera, este ca toata aceasta problematica a pandemiei, devenita isterie , trebuie pasata…armatei. Militarii sunt singurii care inteleg corect despre ce e vorba aici sisunt pregatiti sa faca fata, oricarei situatii, indiferent de cat este ea de periculoasa si neobisnuita; precum este orice situatie in care te confrunti cu un dusman.
    Maniera in care este tratata de catre civili problematica respectiva, reflecta starea in care ne aflam, determinata de un model eronat aferent educatiei scolara si cetatenesti.
    Dle. Strible, poate ca dvs. puteti face ceva in aceasta privinta. Sper cu nu v-am vexat prea mult, nici pe dvs. nici pe cititorii comentatori ai articolului de fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!