Drepturi și libertăți civile, dar și ceva manipulare

Starea de urgență și cea de alertă au adus câteva scandaluri la care nu te-ai fi așteptat. E vorba de scandalul măștilor, cel al termometrelor, interdicțiile de circulație, al amenzilor și, mai nou, chestiunea cu anularea examenelor școlare. Dacă te gândești la scopul comun al societății, acela de a se îmbolnăvi cât mai puțini și de a nu muri niciun om din pricina acestei boli, te-ai fi gândit că acestea nu ar putea avea dimensiuni foarte mari. Sau că ele ar fi reprezentarea unor nevoi economice.

Este firesc ca oamenii care au afaceri oprite să protesteze și să invoce limitarea unor drepturi și libertăți cetățenești, astfel încât să-și limiteze pierderile financiare.  Doar că România nu a avut o presiune foarte mare pe această zonă. Pachetul economic sau de promisiuni, faptul că statul s-a angajat să plătească șomajul tehnic a dus la reducerea presiunii economice. În schimb acțiunea s-a construit așa:

  1. Presiunea a venit întâi din zona amenzilor și a interdicțiilor de circulație. În privința amenzilor și a stării de urgență, semnatarii au avut dreptate și CCR a stabilit că modul în care starea de urgență a fost stabilită este complet greșit. Și cei care au hotărât acest lucru știau deja asta, dar au ales soluția rapidă, în loc de cea care i-ar fi scutit de scandal.

  2. Cu această victorie în spate, grupul de contestatari a început să forțeze în direcția termometrelor și a măștilor. De altfel, ultimele zile au dus la o presiune constantă pe această zonă. De fapt, scopul aceste tărășenii este să arate că actuala putere este una de natură autoritară și care nu respectă drepturile românilor. Un fel de Iohannis dictatorul care nu vă dă voie să faceți nimic. 

  3. Apoi a început discuția legată de termometre cu scandaluri și înscenări. Presiunea a fost construită mediatic cu imagini, dar și cu numeroase articole venite din partea unor avocați. 

  4. Peste asta s-a suprapus povestea cu măștile. Aici am primit semnale direct de la PSD că lucrurile nu sunt ceea ce trebuie. Ba, mai mult, liderii PSD s-au și pozat împreună fără măști ca să dea un semnal la nerespectarea legii. 

  5. Adăugați aici punctul final care spune că nu trebuie date examenele de final de an. Și că acestea sunt atac la adresa copiilor. S-a insistat mult pe frică, dar nu și pe soluții. S-a creat impresia că orice organism de control este îndreptat împotriva copiilor. Și s-a nesocotit dreptul copiilor care au învățat și au nevoie de examenele astea. 

Toate aceste chestiuni au avut un numitor comun. Încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești. De acord, interdicțile duc la limitări ale drepturilor. Dar tocmai am văzut că sunt pârghii care echilibrează lucrurile și ele s-au folosit. Deci pericolul unei dictaturi este limitat. România are destule instituții care să ne protejeze. Plus că reflexul firesc în astfel de situații este viața. Iar noi nu avem Volgi negre ale Covidului, pe stradă, care să facă arestări. Nu suntem nici Turcia, nici Rusia. Nici măcar Ungaria. 

Cineva care a trăit în România știe că marea trăsătură a puterii PNL este comoditatea și o anumită lipsă de viteză în a face lucruri. Pentru cineva care a văzut anii puterii PSD, acuza asta de dictatură la adresa PNL este cât se poate de surprinzătoare. Dacă, însă, mesajul este repetat la nesfârșit el are șanse de reușită în foarte multe grupuri. Pentru că într-adevăr măsurile de stare de alertă sau urgență îngrădesc drepturi vor fi destui cei care se vor teme de această teorie. Mai ales un tip de public care nu stă să analizeze foarte mult. Sunt aceiași care cred că Europa este rea. Semințele sunt deja puse. 

M-aș uita un pic și la spusele ministrului de interne. Sunt mai multe rapoarte europene care susțin că în toate acestea există și un război hibrid. 

„Pentru că, dacă vedem pădurea dincolo de copaci, dacă-mi permiteţi această metaforă, este evident că o stare de neîncredere, o lipsă a autorităţii statului, a încrederii în sistemul sanitar, în autorităţi, toate acestea duc spre o destabilizare economică. Cei care au aceste interese pe varianta de a destabiliza, fie că sunt site-uri fantomă care au în spate anumite cercuri de interese economice, anumite persoane care le deţin şi care, de fapt, nu există, care rostogolesc anumite ştiri, anumiţi specialişti în ale informaticii care rostogolesc ştirile care ştiu să capaciteze cât mai mulţi urmăritori, toate acestea sunt, într-un fel, organizate, pentru că este evident faptul că sunt finanţate.”

N-aș merge atât de departe în cazurile de mai sus. Cred că este și o întâlnire de interese. O parte din acest tip de acțiune trebuie căutat într-un laborator politic. Nu știu care, dar metoda începe să fie vizibilă. Mai ales că PSD sau ALDE au început să se poziționeze alături de această teorie. Adică invită la încălcarea unor reguli sau spun apăsat că orice normă de restricție duce la încălcarea libertăților cetățenești. Ei folosesc această retorică cu atât mai mult cu cât prototipul lui Iohannis dictatorul este deja creat. Ați auzit demult zicerile cu Iohannis: neamțul, asemănarea cu Hitler, faptul c-ar putea conduce lagăre naziste. E o construcție din care PSD încearcă să tragă cât mai mult spor în alegerile viitoare. 

Există două hibe în povestea asta. Dacă boala trece, măsurile vor înceta relativ repede de acum încolo. A doua hibă este mult mai complicată. De data asta, cine folosește acest sistem nu vine din zona idiocrației obișnuite. Adică nu avem de a face cu proștii obișnuiți. Aici este cinism în stare pură. Și încă unul care ar putea costa vieți. Eu, unul, pot accepta într-o oarecare măsură, că putem să ne batem cu scenarii în politică, dacă temele reale nu mai sunt îndeajuns. Mi-e mai greu să înțeleg de ce accepți să moară oameni pentru că tu tocmai ai făcut o „poveste” politică. Ce scop mai ai și care mai e menirea ta, ca politician, dacă mesajele tale pierd vieți?

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!