Big Brother a venit în cea mai supărătoare formă a sa, iar noi trebuie să dăm un răspuns care să fie foarte clar. Îl vom accepta în viața noastră ca să salvăm acum cât mai mulți oameni sau îl respingem și ne bazăm pe ce știm în materie de combatere a epidemiilor?
Știrea este cât se poate de clară. Apple Și Google pun la cale o tehnologie prin care să poată fi urmărite mai ușor persoanele care au fost infectate cu coronavirus sau sunt suspecte de a fi infectate. Tehnologia, sub forma unei aplicații, lasă cele două companii și autoritățile să vadă toate persoanele care au fost în preajma unei persoane infectate sau suspecte. Toate aceste date dintr-un perimetru sunt recoltate și apoi trimise autorităților care-i pot avertiza pe cei aflați în pericol.
Tehnologia nu ar fi obligatorie, ci voluntară. Adică, odată ce aplicația va exista, fiecare dintre noi are posibilitatea de a o pune pe telefonul său. De aici și cooperarea între cei doi giganți. Mai toate telefoanele lumii folosesc iOS sau Android. Tehnic, acum vor coopera pentrua face schimb de informații pentru că într-o aglomeare urbană ei dețin cele mai multe date.
Cum ar funcționa această tehnologie? Un lucru pe care eu îl aflu acum este că telefoanele dintr-o anumită zonă comunică între ele cu o tehnologie care se numește BTLE. Adică semnalează unul altuia că se află în zonă. Își trimit ”tichete” după cum spun specialiștii cu ajutorul unui cod. Codul acesta se schimbă la fiecare 15 minute ca să nu fii cumva urmărit de un hacker. Ce vor să facă acum Apple și Google este să stocheze în fiecarte telefon această interacțiune dintr-o perioadă de măcar 14 zile. Adică telefonul tău va face o listă în care se vor afla toate telefoanele pe care le-a întâlnit în ultimele două săptămâni.
Să spunem că te îmbolnăvești. De bună voie ar trebui să introduci în aplicația pusă la dispoziție de Apple Și Google această informație. Companiile îi vor avertiza pe cei care s-au întâlnit cu tine și nică măcar nu știu că au fost în apropierea unui bolnav de COVID. Tu nici nu trebuie să știi cine sunt acești oameni. Și nici ei nu vor ști cine ești tu. Un sistem similar se folosește deja în Singapore.
Desigur, întrebarea evidentă este dacă nu cumva acest sistem încalcă un drepturi și libertăți cetățenești. Mai ales dacă datele intră în posesia statului, iar noi trebuie să ne așteptăm că ele vor intra. Cele două companii spun că nu trebuie să ne temem prea tare și ne dau câteva argumente.
În primul rând sistemul este voluntar. Nu te obligă nimeni să-l ai pe telefon. În al doilea rând, tu nu știi datele celor din zonă și nici ei pe ale tale. Nu vor fi colectate date personale sau de locație. Nu vei ști cine este bolnavul de COVID. La datele tale vor avea acces doar autoritățile.
Guvernul american a spus că va analiza soluția. Trump a numit-o interesantă. Ea ar avea aplicabilitate și mai bună în Europa, acolo unde 27 de state, deși parte a aceluiași sistem, au politici diferite de apărare a sănătății, dar și și practici diferite de protejare a vieții private.
Există și câteva aspecte tehnice mai greu de gestionat, inclusiv cantitatea de date colecționate care e prea mare pentru un telefon obișnuit. De asta una dintre temeri este că se vor colecționa chiar date GPS, dar deocamdată este doar o propunere.
Ce aveți acum de făcut este să vă gândiți dacă un astfel e de instrument, cu siguranță util, este acceptabil în viețile noastre. Și când o facem. Mai ales că sunt convins că cele două mari companii pot să ni-l pună la dispoziție în câteva zile.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!